top of page
Admin

AI gebruiken voor recruitment automation

Bijgewerkt op: 4 dagen geleden

Organisaties zoeken naar manieren om beter en sneller te recruteren. Mede door de nieuwe ontwikkeling van AI zijn er veel mogelijkheden bijgekomen om dit proces te verbeteren. Echter zijn er ook een aantal valkuilen. In dit artikel vertellen we je graag meer over hoe je AI het beste kan gebruiken voor recruitment. 


Hoe kan je AI inzetten voor recruitment?

Zoals in ons vorige artikel vermeld is AI een enorm krachtige tool wat veel werkzaamheden soepeler kan laten draaien. Alleen hoe kan je ervoor zorgen dat in recruitment, AI een fijne tool is om te gebruiken? Wij hebben een aantal punten genoteerd waar het interessant kan zijn om AI in te zetten. 


Geautomatiseerde selectie van sollicitanten

AI helpt bij het snel en efficiënt screenen van sollicitanten. AI-algoritmen kunnen veel cv's snel analyseren. Ze herkennen competenties en vinden de beste kandidaten.

Dit bespaart tijd voor recruitment teams. Het maakt de selectie ook objectiever en nauwkeuriger. TeamTailor is hier een perfecte tool voor. TeamTailor is een recruitment platform dat AI inzet voor het sourcen, screenen en aannemen van potentiële kandidaten. Daarnaast zorgt de tool ervoor dat HR medewerkers makkelijk met elkaar kunnen samenwerken waardoor op een gestroomlijnde en efficiënte manier nieuwe mensen aangenomen kunnen worden.  


Optimalisatie van de wervingsprocessen

AI kan ook de wervingsprocessen verbeteren. Zoals eerder besproken bij TeamTailor zijn er tegenwoordig diverse HR platformen en CRM’s die dit mogelijk maken. Andere platformen die deze oplossingen bieden zijn Tal.ai en Manatal. Deze platformen bieden oplossingen voor het optimaliseren van vacatures en automatiseren van communicatie met kandidaten. Ze helpen ook bij het bepalen van de beste kanalen en strategieën. Doordat dit proces mede met AI een stuk sneller zal zowel Recruitment als HR zich weer gaan focussen op andere taken, bijvoorbeeld meer tijd investeren in het bouwen van persoonlijk relaties. 


Interview planning 

Om verdere tijd te besparen en ‘heen-en-weer’ mailen te voorkomen zou je ook het proces van een interview / kennismakingsgesprek kunnen automatiseren. 


Calendly


Calendly is een erg goede tool voor het inplannen van interviews. Deze tool is gekoppeld aan je huidige agenda, vervolgens kunnen de kandidaten zelf in de agenda diverse tijden inboeken die nog beschikbaar zijn. Wanneer jij een nieuwe afspraak ingepland krijgt is deze ook automatisch niet meer beschikbaar voor andere kandidaten. Door je eigen beschikbaarheid in te stellen zorg je ervoor dat er nooit afspraken worden ingepland op momenten die eigenlijk niet goed uitkomen. 


Clara


Clara is een stuk geavanceerder dan Calendly. Clara is een AI-gestuurde assistent die wordt gebruikt voor het plannen van interviews. Daarnaast werkt het via de mail en begrijpt de tool natuurlijke taal. Door deze AI integratie bespaar je ook veel tijd met het maken van een interview afspraak en is misschien net iets "persoonlijker". 


AI gebruiken voor recruitment automation

Om AI goed te gebruiken voor recruitment automation, is een duidelijke aanpak nodig. Eerst is het belangrijk dat je gaat kijken welke oplossing nodig is voor het probleem. Wil je bijvoorbeeld echt dat AI taken overneemt door deze volledig te automatiseren of heb je alleen input van AI nodig. 


Voorbeelden hiervan zijn: 


Automatische AI: Het geautomatiseerd laten screenen van de CV’s. Alle potentiële kandidaten die volgens AI een goede match zijn, neem je contact mee op. Bij de kandidaten die het helaas niet zijn geworden, wordt een bericht toegestuurd. 


Input AI: Deze oplossing is erg prettig wanneer je samen met AI wilt werken. Een voorbeeld zou kunnen zijn het maken van vacature teksten. Je stuurt AI een prompt als “Schrijf een vacature tekst voor een parttime marketeer bij bedrijf x”. Vervolgens geeft AI je een goede opzet die je zelf kan finetunen. Zo niet, dan herschrijf je je prompt tot wel het gewenste resultaat bereikt is.


Het is dus aan te bevelen om AI output eerst meerdere keren goed te testen, wanneer er overgegaan wordt naar volledige automatisering. Soms kan de output van AI nogal verschillen en dat wil je niet bij automatische processen. 


De volgende video van Microsoft gaat dieper in op hoe je AI het beste kan gebruiken voor recruitment automation. 




De grenzen van AI in recruitment automation

AI biedt veel voordelen voor het automatiseren van het wervingsproces. Maar er zijn ook beperkingen en uitdagingen. Een grote zorg is de mogelijkheid van vooroordeel in AI-algoritmen. Dit kan leiden tot onbewuste ethische kwesties in AI-gestuurde werving en discriminatie. Daarom is het essentieel dat organisaties duidelijk zijn over het gebruik van transparante AI-algoritmen. Ze moeten laten zien hoe ze deze technologie gebruiken. Tenslotte is het belangrijk om AI te combineren met menselijke kennis en toezicht. AI moet een ondersteunend instrument zijn, niet het enige.


Starten met AI automation 

Zoals eerder in ons artikel zien wij een groot positief aspect in het gebruik van AI voor recruitment. Wel is het belangrijk om hier stapsgewijs mee te gaan starten. Begin met kleine taakjes zoals het helpen schrijven van vacatureteksten en inplannen van afspraken. Hierdoor raak je gewend aan de kracht en kwaliteit van AI en kan je vervolgens dit verder uitbouwen, zoals het complete wervingstraject te automatiseren. Door de CV’s al automatisch uit te lezen en de kennismakingen automatisch in te plannen, hoeft een recruiter/ HR alleen nog maar met de potentiële kandidaat aan tafel te zitten. 


Dit zijn slecht enkele voorbeelden om te implementeren. Benieuwd wat AI nog meer voor recruitment kan betekenen? Neem contact op en wij helpen je graag met de 1e stappen!


Comments


bottom of page