top of page
Admin

Competentiegericht werven

Bijgewerkt op: 4 dagen geleden

De arbeidsmarkt is voortdurend in beweging. Dit zien we voornamelijk in de verschuiving van het nieuwe ‘flexibele’ werken en de integratie van AI. Met de opkomst van deze technologie en veranderende werkpatronen zien we een verschuiving in de manier waarop bedrijven hun personeel werven. Eén van de meest opvallende trends van de afgelopen jaren is competentiegericht werven. In plaats van enkel te kijken naar het traditionele CV, wordt er nu meer nadruk gelegd op wat kandidaten daadwerkelijk kunnen en welke vaardigheden zij in de praktijk toepassen. In dit artikel vertellen we je er graag meer over!


Wat is competentiegericht werven?


Competentiegericht werven is een methode waarbij werkgevers niet alleen kijken naar de formele kwalificaties van een kandidaat, zoals diploma's en werkervaring. Maar vooral naar de competenties, dus de combinatie van kennis, ervaring, gedrag en interesse die iemand laat zien. Het gaat daarbij om het identificeren van de capaciteiten die essentieel zijn voor een bepaalde functie en het vinden van kandidaten die deze vaardigheden daadwerkelijk bezitten en kunnen demonstreren.


Waarom competentiegericht werven?


Creëren van kansen

Een van de grootste voordelen van competentiegericht werven is dat kandidaten die misschien geen traditionele achtergrond hebben, maar wel over de benodigde vaardigheden beschikken, net zo goed een kans krijgen en meegenomen worden in de sollicitatieprocedure.


Diversiteit en inclusie

Door verder te kijken dan het CV, kunnen werkgevers mogelijk een meer diverse en inclusieve werkomgeving creëren. Mensen met verschillende achtergronden en verschillende ervaringen worden objectief beoordeeld. Dit kan onverwachts waardevolle perspectieven en innovaties met zich meebrengen.


Praktische toepassing

Competentiegericht werven legt vaak meer de nadruk op een praktische toepassing van vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan dat kandidaten worden gevraagd om proeven van bekwaamheid te leveren of case studies uit te werken, waardoor hun werkelijke capaciteiten beter naar voren kunnen komen.


Betere match

Omdat de focus ligt op wat een kandidaat daadwerkelijk kan, is de kans groter dat er een betere match is tussen de kandidaat en de functie. Dit leidt vaak tot hogere tevredenheid en retentie onder medewerkers.


Hoe werkt competentiegericht werven?


Identificeer nodige competenties

De eerste stap in competentiegericht werven is het identificeren van de specifieke competenties die nodig zijn voor de functie. Dit kan variëren van technische vaardigheden tot soft skills zoals communicatie en probleemoplossend vermogen.


Ontwikkel beoordelingsmethoden

Zodra de benodigde competenties zijn geïdentificeerd, moeten werkgevers geschikte methoden ontwikkelen om deze vaardigheden te beoordelen. Dit kan door middel van praktische tests, (online) assessments of simulaties. Dit in combinatie met een sollicitatiegesprek geeft de meeste betrouwbaarheid, omdat het ook belangrijk is om de context te begrijpen.


Kandidaten aantrekken

In een goede recruitment wervingscampagne wordt er al actief gezocht naar kandidaten die voldoen aan de belangrijkste competenties. Dit kan door middel van gamificatie of aansprekende video's die laten zien wat je nodig hebt om dit werk succesvol te doen. Denk aan Generatie D in de campagne van Ministerie van Defensie.


Aan de slag met de kandidaat

Om erachter te komen of de kandidaat ook echt voldoet aan de gewenste competenties is het goed om in de proeftijd z.s.m. te starten met de beoogde werkzaamheden. In de praktijk zie je namelijk het beste of de kandidaat zich hier thuis en comfortabel voelt.




Comments


bottom of page