De arbeidsmarkt voor HBO afgestudeerden is een complex en steeds veranderend landschap. Door de stijgende kosten van het hoger onderwijs en het huidige economische klimaat kan het moeilijk zijn om een baan te vinden die genoeg betaalt om de kosten van de studie te rechtvaardigen. Ondanks alle eventuele studieschulden die worden opgebouwd blijft een HBO diploma een zinvolle kickstart te hebben voor een goede en succesvolle carrière.
Trends in de werkloosheidscijfers voor HBO'ers
Het werkloosheidspercentage voor afgestudeerden is de afgelopen tien jaar gestaag gedaald. In 2016 bedroeg de totale werkloosheid voor afgestudeerden 2,8%, vergeleken met 4,7% in 2006. De trend van dalende werkloosheidscijfers geeft aan dat meer afgestudeerden een baan vinden en hun diploma's benutten.
Dit is waarschijnlijk het gevolg van een toenemende vraag naar hooggekwalificeerde professionals en betere vooruitzichten op een baan in bepaalde sectoren, zoals technologie en gezondheidszorg. Dit blijkt ook uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht, dat HBO'ers steeds vaker en sneller een baan vinden.
Door de stijging van het collegegeld keren meer studenten zich bovendien tot beter betaalde banen, om daarmee de hogere kosten van hun opleiding goed te maken. Dit heeft geleid tot een verschuiving in de werkgelegenheid naar banen die een hoger opleidingsniveau en hogere vaardigheden vereisen en hogere salarissen opleveren.
Werktevredenheid onder afgestudeerden
Arbeidstevredenheid onder afgestudeerden is een belangrijke factor bij het evalueren van de arbeidsmarkt voor afgestudeerden. Sinds 2018 is de werktevredenheid onder hoogopgeleiden licht gedaald. Toch is het overgrote deel van de afgestudeerden die een baan heeft nog zeer tevreden met de baan die ze nu hebben.
De daling heeft meer te maken met verschillende factoren. Zo meld onder andere het AD dat een kwart van de hoogopgeleiden vaak een andere baan wil vanwege de leidinggevende. Daarnaast zijn tegenwoordig factoren waar ontevredenheid ontstaat: het salaris, doorgroei mogelijkheden en werkdruk vanwege personeelstekort. Naast deze factoren zien we ook dat afgestudeerden nieuwe eisen hebben die tot een aantal jaar geleden nog ondenkbaar waren. Zo hebben veel afgestudeerden de eis om een x aantal keer per week vanuit huis of ergens anders remote te mogen werken.