top of page
Admin

De beïnvloedings principes van (recruitment) marketing

Bijgewerkt op: 4 dagen geleden

Bij een goede recruitment marketing campagne draait alles om het aantrekken van getalenteerde kandidaten. Hoe zorg je dat de recruitment marketing campagnes ook daadwerkelijk een succes worden? De sleutel ligt in het toepassen van bewezen beïnvloedingsprincipes. Deze principes, mede ontwikkeld door Dr. Robert Cialdini (auteur boek: ‘Influence’), kunnen je helpen om potentiële kandidaten te overtuigen en te motiveren om te solliciteren. In dit artikel bespreken we zes beïnvloedingsprincipes die je kunt integreren in je recruitment marketing strategie.


Wederkerigheid

In recruitment marketing kun je dit principe toepassen door waardevolle content te bieden, zoals e-books, webinars of exclusieve toegang tot een netwerk van professionals. Wanneer je potentiële kandidaten iets waardevols geeft, voelen zij zich geroepen om iets terug te doen, zoals reageren op een bericht of solliciteren op een openstaande functie.


Praktijkvoorbeeld:

Bied een gratis e-book aan met tips voor het verbeteren van sollicitaties. Na het downloaden kun je de kandidaten uitnodigen om te solliciteren voor een passende functie binnen jouw organisatie. Daarnaast zijn diverse events altijd zeer interessant om te geven als bedrijf. Organiseer diverse webinars waar mensen waardevolle informatie krijgen die geheel toegankelijk is. 





Schaarste

Mensen hechten meer waarde aan dingen die schaars of beperkt beschikbaar zijn. In recruitment marketing kun je dit principe benutten door het aantal beschikbare posities te benadrukken of door een deadline te stellen voor sollicitaties.


Praktijkvoorbeeld:

Communiceer dat er slechts een beperkt aantal posities beschikbaar is en dat de sollicitatietermijn binnenkort sluit. Dit creëert een gevoel van urgentie en stimuleert kandidaten om snel actie te ondernemen.


Autoriteit

Mensen zijn geneigd om te luisteren naar experts of personen met aanzien. Door je organisatie als autoriteit te positioneren, kun je het vertrouwen van potentiële kandidaten winnen. Dit kan door het delen van successen, testimonials van huidige medewerkers of door erkenningen en awards die je organisatie heeft ontvangen.


Praktijkvoorbeeld:

Plaats testimonials van tevreden medewerkers op je website en vermeld eventuele awards of erkenningen die je organisatie heeft ontvangen. Dit versterkt je geloofwaardigheid en trekt hoogwaardige kandidaten aan.


Consistentie

Mensen willen consistent handelen in lijn met hun eerdere gedrag of uitspraken. Dit principe kun je toepassen door potentiële kandidaten kleine toezeggingen te laten doen die hen uiteindelijk naar een sollicitatie leiden.


Praktijkvoorbeeld:

Vraag kandidaten om zich aan te melden voor een nieuwsbrief of om een kort profiel aan te maken op je wervingsplatform. Deze kleine toezeggingen kunnen uiteindelijk leiden tot een volledige sollicitatie.


Sympathie

Mensen zeggen eerder 'ja' tegen personen die ze aardig vinden. Zorg ervoor dat je recruitment marketing strategie sympathie en een persoonlijke touch uitstraalt. Dit kan door middel van verhalen van huidige medewerkers, een informele toon of door het benadrukken van de bedrijfscultuur.


Praktijkvoorbeeld:

Deel verhalen en ervaringen van huidige medewerkers op sociale media. Laat zien hoe het is om bij jouw organisatie te werken en creëer een gevoel van verbondenheid en sympathie bij potentiële kandidaten.


Sociale bewijskracht

Mensen baseren hun beslissingen vaak op wat anderen doen. Door te laten zien dat veel anderen jouw organisatie al vertrouwen en waarderen, kun je potentiële kandidaten overtuigen om hetzelfde te doen.


Praktijkvoorbeeld:

Gebruik statistieken en gegevens om te laten zien hoeveel mensen al voor jouw organisatie werken en hoe tevreden zij zijn. Deel positieve recensies en ervaringen van medewerkers op je website en sociale media. Motiveer daarnaast je huidige medewerkers door een bonus te geven wanneer ze kandidaten aantrekken.


Samengevat

Het integreren van deze beïnvloedingsprincipes in je recruitment marketing strategie kan je helpen om effectiever talent aan te trekken en te behouden. Door wederkerigheid, schaarste, autoriteit, consistentie, sympathie en sociale bewijskracht te benutten, kun je je organisatie onderscheiden en de juiste kandidaten aantrekken. Meer informatie nodig over de beïnvloedingsprincipes van recruitment marketing? Neem gerust contact op!


Comments


bottom of page