top of page
Admin

De soorten besluitvorming voor een fijne werksfeer

Een prettige werksfeer is enorm belangrijk voor zowel medewerkers als werkgevers. Wanneer werknemers zich prettig voelen in hun werkomgeving, leidt dit vaak tot hogere productiviteit, betere samenwerking, meer betrokkenheid en motivatie. Een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan een positieve werksfeer is de manier waarop besluitvorming plaatsvindt binnen een organisatie. Besluitvorming kan op verschillende manieren georganiseerd worden. Dit is mede afhankelijk van de organisatiegrootte en is bepalend voor een goede werksfeer.


Autocratische Besluitvorming

Bij autocratische besluitvorming neemt één persoon, vaak de leidinggevende of manager, de beslissingen zonder input van anderen. Dit type besluitvorming wordt vaak gekenmerkt door snelheid en duidelijkheid, omdat er geen lange discussies nodig zijn. We zien steeds vaker dat meer ‘traditionele bedrijven’ of familiebedrijven afstappen van een autocratische besluitvorming. De nadelen zijn vaak een stuk groter dan de voordelen en hebben een kleine kans van slagen voor het zorgen voor een goede werksfeer.


Voordelen:

  • Snelheid: Autocratische besluitvorming is snel. Er hoeft geen consensus te worden bereikt, en beslissingen kunnen direct worden uitgevoerd.

  • Duidelijkheid: Omdat één persoon de beslissingen neemt, is er meestal geen ruimte voor misverstanden. Iedereen weet wie verantwoordelijk is voor de uiteindelijke keuze.


Nadelen:

  • Gebrek aan betrokkenheid: Werknemers kunnen zich buitengesloten voelen, omdat hun input niet wordt gevraagd. Dit kan leiden tot een verminderde motivatie en loyaliteit.

  • Weinig creativiteit: Beslissingen zijn vaak gebaseerd op de inzichten van één persoon, wat de kans op innovatie of creativiteit beperkt.


Democratische Besluitvorming

Bij democratische besluitvorming wordt de mening van het team of een groep medewerkers meegenomen. Vaak wordt er gestemd over verschillende opties, waarbij de meerderheid de uiteindelijke beslissing bepaalt.


Voorbeeld: In de tech sector wordt vaak ‘scrum’ gebruikt als werkwijze voor een goed projectverloop. Binnen dit project gaan de teamleden gezamenlijk in een ‘refinement’ de taken bespreken en hier een x aantal uren aan koppelen. Doordat de taken democratisch worden bepaald, zorgt dit ervoor dat iedereen precies weet wat er verwacht wordt wanneer deze taak wordt toegewezen. Wanneer er goede democratische besluitvorming is, geldt dit zowel voor bedrijf gerelateerde beslissingen als ook voor werk- en taakgerichte beslissingen.


Voordelen:

  • Hoge betrokkenheid: Medewerkers voelen zich gehoord en betrokken bij het besluitvormingsproces, wat de werksfeer en het moreel kan verbeteren. 

  • Betere besluitvorming: Door verschillende perspectieven te combineren, kan de kwaliteit van de beslissingen verbeteren.


Nadelen:

  • Tijdsintensief: Democratische besluitvorming kan veel tijd in beslag nemen, vooral wanneer er veel mensen bij betrokken zijn en er verschillende meningen zijn.

  • Risico van groepsdenken: Soms kunnen mensen zich conformeren aan de meerderheid, zelfs als ze een andere mening hebben. Dit kan ertoe  leiden dat mensen al snel ‘meegaan’ bij het besluit met de meeste stemmen.


Consultatieve Besluitvorming

Bij consultatieve besluitvorming vraagt de beslisser om input van anderen, maar behoudt hij of zij de uiteindelijke zeggenschap. Dit model combineert elementen van zowel autocratische als democratische besluitvorming.


Voordelen:

  • Balans tussen snelheid en input: De beslisser kan snel handelen wanneer dat nodig is, maar profiteert tegelijkertijd van de inzichten en suggesties van anderen.

  • (Enig) gevoel van betrokkenheid: Medewerkers voelen zich vaak gehoord en gewaardeerd, ook al nemen ze niet de uiteindelijke beslissing.


Nadelen:

  • Mogelijk frustrerend: Als medewerkers keer op keer hun mening geven, maar nooit zien dat deze daadwerkelijk wordt meegenomen in de uiteindelijke beslissingen, kan dit tot frustratie leiden.

  • Afhankelijk van leiderschap: De effectiviteit van dit type besluitvorming hangt sterk af van de stijl van de leider. Slecht leiderschap kan zorgen voor verkeerde interpretatie van de input.


Consensus Besluitvorming

Consensus Besluitvorming houdt in dat alle betrokkenen het eens moeten worden voordat er een beslissing wordt genomen. Het is een van de meest inclusieve vormen van besluitvorming, omdat er naar gestreefd wordt om iedereen aan boord te krijgen.


Linux Foundation: Veel open-sourceprojecten, zoals Linux, gebruiken consensusbesluitvorming, waar ontwikkelaars en bijdragers gezamenlijk de richting van de software bepalen. Besluiten over nieuwe functies of veranderingen worden meestal in overleg genomen. Bij Linux werken zeer goede, gemotiveerde programmeurs wat een consensus besluitvorming alleen maar kan bevorderen. Zo zorgen 150 medewerkers ervoor dat 32,8 miljoen mensen dagelijks het systeem kunnen gebruiken.


Voordelen:

  • Sterke teamgeest: Het proces dwingt mensen om naar elkaar te luisteren en samen tot een oplossing te komen, wat de teamdynamiek en samenwerking kan verbeteren.

  • Betere naleving: Omdat iedereen het eens is met de beslissing, is de kans groot dat de uitvoering soepeler verloopt.


Nadelen:

  • Extreem tijdrovend: Het kan langer duren voordat er overeenstemming is, vooral in grote teams met veel verschillende perspectieven.

  • Risico op compromissen: Omdat iedereen het eens moet zijn, kan de uiteindelijke beslissing een compromis zijn die niet altijd de beste oplossing is.


Collectieve Besluitvorming

Bij collectieve besluitvorming neemt het hele team als groep de beslissing. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in vergaderingen waarbij elke stem gelijk wordt behandeld. Vaak te zien bij (kleine) startups waar collectieve besluitvorming belangrijk is. Iedere medewerker wil 100% geven en probeert zich zo goed mogelijk in te zetten voor het bedrijf. Door het verantwoordelijkheidsgevoel blijven medewerkers ook meer betrokken bij de startup. 


Voordelen:

  • Volledig inclusief: Iedereen krijgt een gelijke stem, wat kan leiden tot beslissingen die door het hele team worden gedragen.

  • Gedeelde verantwoordelijkheid: Omdat iedereen betrokken is bij het besluitvormingsproces, is er een gedeelde verantwoordelijkheid voor de uitkomst.


Nadelen:

  • Lange duur: Het kan soms lang duren om tot een beslissing te komen, vooral als er veel verschillende meningen zijn.

  • Gebrek aan focus: Wanneer er te veel mensen betrokken zijn, kan de besluitvorming onsamenhangend of ongestructureerd worden, wat het proces vertraagt.


Het Belang van context in besluitvorming

De keuze voor een bepaald type besluitvorming hangt sterk af van de context. In een crisis kan autocratische besluitvorming de beste keuze zijn, omdat snelheid essentieel is. In andere gevallen, zoals strategische planning of teamontwikkeling, kunnen meer inclusieve vormen van besluitvorming zoals democratie of consensus, de voorkeur krijgen.

Daarnaast speelt de bedrijfscultuur een grote rol. Organisaties met een open en transparante cultuur zullen eerder kiezen voor democratische of consultatieve besluitvorming. Terwijl hiërarchische georganiseerde bedrijven meer de autocratische modellen blijven hanteren. 


Conclusie

De manier waarop beslissingen worden genomen, heeft een directe invloed op de werksfeer. Wanneer werknemers betrokken worden bij het besluitvormingsproces, kan dit hun motivatie en gevoel van eigenaarschap vergroten. Het is belangrijk dat organisaties de juiste vorm van besluitvorming kiezen op basis van de situatie, het type organisatie en de behoeften van hun werknemers. Een balans tussen efficiëntie en betrokkenheid kan de sleutel zijn tot het creëren van een fijne werksfeer waarin iedereen floreert. Meer informatie over de soorten besluitvorming voor een goede werksfeer? Neem gerust contact op!


Comments


bottom of page