top of page
Admin

De top 5 beste recruitment campagnes

Bijgewerkt op: 4 dagen geleden

Een goede originele recruitment campagne is enorm lastig om te bedenken. Hoe kan je iets maken dat echt opvalt in de massa van alle andere campagnes. Daarnaast is er enorm veel werkgelegenheid waardoor mogelijke kandidaten genoeg keuze hebben om bij andere bedrijven aan de slag te gaan. Om dit probleem op te lossen, zal je een zo’n originele en triggerende vacaturetekst moeten maken. Out of the box denken en ervoor zorgen dat mensen het over je campagne gaan hebben. In dit artikel delen we graag de top 5 beste recruitment campagnes met je!


1) Eurowings 


De gebruikerservaring (UX) kan een groot verschil maken voor de interesse van kandidaten. Recruitment campagnes volgen vaak hetzelfde principe. Door een campagne te ontwerpen die boeiend en interactief is, kun je meer kandidaten aansporen om te solliciteren. Je kunt zelfs een mobiele app of sociale media gebruiken om de campagne uit te voeren.


Eurowings deed precies dit toen ze in 2018 personeel zochten. Ze transformeerden elke vacature in een Tinder-profiel. Tinder is wereldwijd enorm populair, met naar schatting 5,2 miljoen gebruikers. Eurowings pastte deze trend toe op hun recruitment campagne, waarbij naar rechts swipen meer informatie over de baan onthulde. Uiteindelijk resulteert dit in een "perfecte match", net als bij een datingapp. Dit zorgde voor enorm veel positieve reacties en mensen vonden het erg leuk om te kijken naar de vacatures.




2) IKEA


Waarschijnlijk een van de meest beroemde en creatieve recruitment campagnes. Voor de opening van hun gloednieuwe megastore in Australië, startte IKEA een eenvoudige maar briljant effectieve recruitmentcampagne. Er waren 100 beschikbare posities in de nieuwe winkel en IKEA wilde deze invullen met een directe, maar kosteneffectieve benadering. Dit door "career instructies", over hoe en waar bij IKEA te solliciteren, in elke verkochte product doos te plaatsen.


Wat deze campagne zo geweldig maakte, is dat IKEA zich richtte op mensen die al bekend waren met het bedrijf en het merk, het waren tenslotte bestaande klanten. Mensen snapte het concept van de handleiding en het was daarnaast erg origineel. IKEA bespaarde ook veel geld, omdat ze geen tussenpersoon hoefden in te schakelen of vacatures op bestaande mediakanalen hoefden te plaatsen. In plaats daarvan creëerden ze een gloednieuw mediakanaal met behulp van de middelen die ze al hadden, wat enorm effectief bleek te zijn. IKEA ontving 4.285 kwalitatieve sollicitaties en deed 280 aanstellingen.




3) Volkswagen


Toen Volkswagen op zoek was naar talentvolle monteurs, dachten ze zorgvuldig na over waar deze doelgroep zich bevond. Dit zodat ze hun recruitmentboodschap effectief konden overbrengen. Waar vind je het beste je doelgroep? Exact, de mensen die al met je producten bezig zijn. 


Volkswagen koos een voor de hand liggende maar ongebruikelijke plaatsing. Namelijk de onderkant van auto’s die gerepareerd moesten worden. Volkswagen verspreidde opzettelijk defecte auto’s met de verborgen boodschap aan de onderkant. Dit in de hoop om nieuw talent aan te trekken die momenteel bij hun huidige werkgever actief waren.

Deze Volkswagen campagne kostte wel veel meer dan die van IKEA, maar was ook een groot succes. Door deze campagne namen ze tal van bekwame monteurs aan. Daarnaast profileerden ze zichzelf als een innovatief en leuk merk. 



4) Britse leger


Bij een goede recruitment campagne moet de boodschap van de marketeer en de ‘taal’ van de doelgroep ook goed aansluiten. Het Britse leger heeft dit in 2019 perfect uitgevoerd. Dit deden ze door in te spelen op de emotie van de doelgroep.


De boodschap was namenlijk specifiek gericht op millennials, een segment dat het leger in deze periode wilde aanspreken. Het herdefinieerde beschrijvingen zoals "selfie-verslaafden" en "binge-gamers" op een positieve manier. Waarbij deze unieke millennial-interesses werden gelijkgesteld aan respectievelijk zelfvertrouwen en gedrevenheid.

Hoewel deze campagne veel kritiek kreeg, steeg het aantal sollicitanten voor het Britse leger met meer dan 4.000 in één maand. Waarvan 2.700 sollicitaties binnenkwamen in de vijf dagen na de lancering van de campagne.





5) McDonald's Zweden 


McDonald’s is al tientallen jaren de expert in het opzetten van goede recruitment campagnes. De oorspronkelijke recruitment campagne, die in 2008 in Zweden werd gelanceerd, begon met een boodschap waarin nationaliteiten werden genoemd die het bedrijf niet wilde aannemen. Letterlijk vertaald uit het Engels begon de boodschap met: "Wij nemen geen Turken, Grieken, Polen, Indiërs, Ethiopiërs, Vietnamezen, Chinezen of Peruvianen aan." Maar verderop en net onder die eerste boodschap, voegde McDonald’s eraan toe dat ze in werkelijkheid op zoek waren naar ambitieuze en vastberaden kandidaten. Het bedrijf herinnerde er ook aan dat nationaliteit er niet toe doet, en dat het al 91 verschillende nationaliteiten in dienst had. Deze originele recruitment campagne stelde McDonald’s in staat om een groot aantal kandidaten te bereiken. Daarnaast bood het ook de gelegenheid om het publiek aan hun kernwaarden te herinneren van tolerantie, inclusie en diversiteit, en dat in werkelijkheid alleen talent telt.





Comments


bottom of page