top of page
Admin

Employer Branding Model

Bijgewerkt op: 4 dagen geleden

In onze eerdere artikelen schreven we over Employer Branding. Om hier nu structuur en een strategie achter te krijgen, is een Employer branding model in het leven geroepen. Wat houdt dit precies in en hoe kun je als bedrijf zo’n (succesvol) model implementeren? In dit artikel vertellen we je er graag meer over! 


Wat is Employer Branding?

Employer branding zijn marketing uitingen waarbij een bedrijf zichzelf profileert als een aantrekkelijke werkgever. Dit kan zowel bedoeld zijn voor huidige werknemers als potentiële kandidaten. Het doel is om talent aan te trekken, te behouden en te motiveren. Een sterk employer brand zorgt er namenlijk voor dat medewerkers trots zijn om voor je bedrijf te werken en dat kandidaten jouw bedrijf verkiezen boven concurrenten.

Meer informatie over Employer Branding? Lees ons artikel over Employer Branding! 


Wat is het belang van een Employer Branding Model

Een gestructureerd employer branding model helpt bedrijven om consistent en effectief hun employer brand te ontwikkelen en te onderhouden. Dit model biedt een raamwerk voor het identificeren en communiceren van de unieke waardepropositie van het bedrijf als werkgever. Per bedrijf is het wisselend welke punten in het Employer Branding Model worden opgenomen. Wij nemen de belangrijkste met je door.


Belangrijke Componenten van het Employer Branding Model

Employer Value Proposition (EVP): Dit is de kern van het employer branding model. De Employer Value Proposition is namenlijk een unieke set van voordelen en waarden die een bedrijf biedt aan zijn werknemers. De EVP moet daarbij authentiek en inspirerend zijn, en maakt duidelijk waarom een medewerker zou moeten kiezen voor je bedrijf. Daarnaast kan het helpen voor effectieve interne communicatie. Dit zorgt ervoor dat de huidige medewerkers zich verbonden en betrokken voelen en dit ook automatisch naar de buitenwereld gaan uitspreken.

In gesprek met kandidaten: Wanneer je de eerste stap van het Employer Branding Model (EBM) goed hebt staan, ga je naar de volgende fase. Het in gesprek gaan met kandidaten. Een positief, respectvol en professioneel wervingsproces kan een blijvende indruk achterlaten en de aantrekkingskracht van jouw bedrijf vergroten. Daarnaast vergoot het ook de kansen dat deze kandidaten daadwerkelijk binnen het bedrijf werkzaam worden.

Werknemerservaring: De algehele ervaring van werknemers binnen het bedrijf is een belangrijke factor in het employer branding model. Dit omvat aspecten zoals werkcultuur, loopbaanontwikkeling, compensatie, erkenning en werk-privébalans. Deze fase is enorm belangrijk om de huidige werknemers vast te houden.

Externe Communicatie: De manier waarop een bedrijf zich presenteert aan de buitenwereld, via sociale media, vacaturesites en andere marketingkanalen, draagt bij aan het employer brand. Consistente en authentieke communicatie is de basis om een positief imago op te bouwen. 


Belangrijke aspecten voor het implementeren van een Employer Branding Model

Analyse en Onderzoek: Begin met een grondige analyse van je huidige employer brand. Dit omvat het uitvoeren van enquêtes onder werknemers, het analyseren van feedback en het bestuderen van concurrenten.

Ontwikkel een Sterke EVP: Op basis van je analyse, ontwikkel je een sterke Employer Value Proposition die de unieke voordelen en waarden van jouw bedrijf benadrukt.

Communiceer Consistent: Zorg voor consistente communicatie zowel intern als extern. Maak gebruik van diverse kanalen zoals sociale media, bedrijfsblogs en interne nieuwsbrieven om je boodschap te verspreiden.

Verbeter de Kandidatenervaring: Optimaliseer het wervingsproces door te zorgen voor snelle, duidelijke en respectvolle communicatie met kandidaten.

Focus op Werknemerservaring: Investeer in de ontwikkeling en tevredenheid van je medewerkers. Dit kan door middel van training, loopbaanontwikkeling en het creëren van een positieve werkcultuur.

Monitor en Optimaliseer: Blijf je employer branding inspanningen monitoren en optimaliseren. Gebruik feedback en data-analyse om continu te kunnen blijven verbeteren.


Voorbeelden van Succesvolle Employer Branding

Enkele bedrijven die bekend staan om hun sterke employer branding zijn Google, Salesforce en Unilever. Deze bedrijven hebben geïnvesteerd in een positieve werkcultuur, innovatieve werkomgevingen en uitgebreide loopbaanontwikkelingsmogelijkheden, wat hen gewilde werkgevers maakt. 

Daarnaast zien we dat bedrijven als SAP ook meer doen op het gebied van Employer Branding. Een voorbeeld hiervan is de recente promo video van Lewis Hamilton (Formule 1 coureur) die als gebruiker uitlegt waar de SAP software allemaal voor wordt gebruikt. Dit kan een erg interessante, indirecte manier zijn om nieuw en gepassioneerd talent aan te trekken.



Conclusie

Een effectief employer branding model is cruciaal voor het aantrekken en behouden van top talent. Door een sterke EVP te ontwikkelen, consistente communicatie te waarborgen en te focussen op zowel de kandidaat- als de werknemerservaring, kunnen bedrijven een aantrekkelijke en authentieke employer brand opbouwen. Wil je je bedrijf laten groeien? Begin dan vandaag nog met het optimaliseren van jouw employer branding strategie en zie hoe jouw bedrijf als favoriete werkgever in de markt komt te staan.





Comments


bottom of page