top of page
Admin

Hoe bepaal je een EVP?

Bijgewerkt op: 4 dagen geleden

In onze eerder geschreven artikelen hebben we het gehad over het Employer Branding Model (EBM). Een belangrijk aspect van je EBM is de Employer Value Proposition (EVP). Maar wat houdt een EVP precies in en hoe kun je deze voor jouw organisatie bepalen? In dit artikel nemen we je graag mee in het proces om een effectieve en succesvolle EVP te ontwikkelen.


Wat is een Employer Value Proposition?

Een Employer Value Proposition (EVP) is een unieke set van voordelen en waarden die een werkgever biedt aan zijn werknemers in ruil voor hun vaardigheden, capaciteiten en ervaring. Het omvat zowel materiële als immateriële elementen. Zoals salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, bedrijfscultuur, groeimogelijkheden en een goede werk-privébalans. Een sterke EVP helpt bij het aantrekken en behouden van talent, en draagt bij aan een positieve reputatie als werkgever.


Hoe ontwikkel je een Employer Value Proposition?

Dit doe je door de volgende stappen te doorlopen;


Stap 1: Begrijp je huidige situatie

Voordat je een nieuwe EVP kunt ontwikkelen, moet je begrijpen waar het bedrijf nu staat. Dit omvat:

  • Interne analyse: Voer enquêtes en interviews uit met huidige werknemers om inzicht te krijgen in hun perceptie van de huidige EVP. Wat waarderen ze het meest? Wat zou verbeterd kunnen worden?

  • Externe analyse: Onderzoek hoe jouw organisatie wordt gezien door potentiële werknemers en hoe je concurreert met andere werkgevers in je branche. Wat bieden zij dat jij niet biedt? Wat maakt jouw organisatie uniek?

Zo'n interne en externe analyse is enorm waardevol. Voor de interne analyse kan je goed bepalen hoe je het nog beter voor de huidige medewerkers kan doen. De externe analyse zorgt ervoor dat je net een stapje beter bent dan de concurrenten in het aantrekken van talent.


Stap 2: Identificeer je kernwaarden en cultuur

Je EVP moet nauw aansluiten bij de kernwaarden en cultuur van je organisatie. Definieer wat jouw organisatie uniek maakt en wat de kernwaarden zijn die je wilt uitdragen. Deze kernwaarden moeten authentiek zijn en nageleefd worden door alle lagen van de organisatie.


Stap 3: Bepaal de unieke voordelen en beloningen

Identificeer de belongingen en unieke voordelen die jouw organisatie biedt. Dit kan variëren van competitieve salarissen en bonussen tot flexibele werkuren, opleidingsmogelijkheden en een positieve werkomgeving. Zorg ervoor dat deze voordelen aansluiten bij de behoeften en wensen van je huidige en potentiële werknemers. Let er ook op dat je de beloningen voor nieuw personeel zo goed als gelijk houdt aan de bonussen voor het huidige personeel. Je wilt namelijk niet dat er ontevredenheid door gaat ontstaan.


Stap 4: Formuleer je EVP

Nu je alle benodigde informatie hebt verzameld, is het tijd om je EVP te formuleren. Een goede EVP is:

  • Duidelijk en beknopt: Zorg ervoor dat je boodschap gemakkelijk te begrijpen is.

  • Authentiek: Het moet de werkelijke ervaring binnen je organisatie weerspiegelen.

  • Onderscheidend: Het moet jouw organisatie onderscheiden van concurrenten.

  • Relevant: Het moet aansluiten bij de behoeften en verwachtingen van je doelgroep.


Stap 5: Communiceer je EVP

Een sterke EVP is alleen effectief als deze ook goed wordt gecommuniceerd. Zorg ervoor dat je EVP prominent aanwezig is op je website, in vacatures, op sociale media en in alle communicatie met potentiële en huidige werknemers. Betrek ook je huidige werknemers bij de communicatie, zodat zij als ambassadeurs van je EVP kunnen optreden. Bekijk voor meer recruitment marketing ideeën ons recente artikel.


Stap 6: Evalueer en verbeter

Een EVP is geen statisch document. Het is belangrijk om regelmatig te evalueren en bij te stellen op basis van feedback van werknemers en veranderingen in de markt. Blijf luisteren naar je werknemers en blijf op de hoogte van trends in de arbeidsmarkt om je EVP up-to-date en relevant te houden.


Samengevat

Het bepalen van een sterke Employer Value Proposition is een strategisch proces dat vraagt om zelfreflectie, marktonderzoek en continue verbetering. Door een authentieke en onderscheidende EVP te formuleren en effectief te communiceren, kun je je organisatie positioneren als een aantrekkelijke werkgever en daarmee het juiste talent aan te trekken en te behouden.



Commentaires


bottom of page