top of page
Admin

Hoe combineer je recruitment marketing, employer branding en employee branding?

Bijgewerkt op: 2 mei

Tegenwoordig gaan bedrijven steeds creatiever om met recruitment marketing en employer branding. Van originele TikToks, interessante challenges tot het uitstralen van een enorm hippe bedrijfscultuur. Bedrijven halen tegenwoordig mooie strategieën uit de kast om nieuwe aanwas en jong talent te werven. Om dit te realiseren is sterke recruitment marketing en employer branding een must. Maar hoe combineren we dit en wat kan het je opleveren? Wij vertellen er graag meer over!


Wat is Employer Branding?

Employer branding richt zich op het positioneren van een sterk werkgeversmerk. Dit door te communiceren over hoe het werken voor een bedrijf is. Het promoten van flexibel werken, sturen op innovatie of maatschappelijk ondernemen zijn mooie aspecten voor een sterk employer brand. Een sterk werkgeversmerk helpt dan zowel bij het aantrekken van talent als het verbeteren van de algehele bedrijfsreputatie (corporate branding).


Daarnaast is employee branding belangrijk, door vooral een goede werkgever te zijn, voor huidige en toekomstige medewerkers. Wanneer medewerkers positief zijn over jouw organisatie, dan versterkt dat automatisch je werkgeversmerk. Jouw medewerkers fungeren dan als ambassadeurs. 


Wat is Recruitment Marketing? 

Recruitment marketing richt zich op het aantrekken van potentiële kandidaten voor openstaande posities binnen een organisatie. Het draait om het gebruik van marketing principes en technieken om potentiële kandidaten te bereiken. Na het bereiken van potentiële kandidaten wil je ze binnen de marketing funnel ook omzetten naar sollicitanten en uiteindelijk benoemen tot nieuwe werknemers.


Technieken van Recruitment Marketing zijn bijvoorbeeld Social Media advertenties, organische viral TikToks en diverse platformen als LinkedIn. Bij het aantrekken van nieuw talent presenteer je je als bedrijf zo goed mogelijk naar de buitenwereld, maar het moet wel authentiek zijn. Dus geen standaard vacature tekst met "marktconform" salaris meer. Nee, echt een onderscheidend verhaal met het liefst beeldmateriaal om het verhaal te ondersteunen.


Wat als je Recruitment Marketing, Employer Branding en Employee Branding combineert?

Het combineren van marketing en branding is de beste benadering om talenten te werven. Door deze pijlers te integreren, kunnen organisaties een consistente en aantrekkelijke boodschap naar potentiële kandidaten sturen. Hierdoor zorg je dat kandidaten zich niet alleen aangetrokken voelen tot het bedrijf, maar ook graag bij de organisatie blijven. Investeer dus niet alleen in reccruitment marketing en employer branding, maar ook in employee branding. Hou daarbij Glassdoor in de gaten, want dat geeft toch een goede indicatie van hoe de huidige medewerkers de organisatie ervaren.


Strategieën voor Effectieve Integratie:


Consistente Branding

Zorg ervoor dat marketing campagnes inhoudelijk en visueel goed aansluiten bij de algehele merkidentiteit en beleving van huidige medewerkers van het bedrijf. Dit creëert een consistente ervaring voor zowel kandidaten als medewerkers en versterkt het werkgeversmerk.


Verhalen van Werknemers (storytelling)

Laat huidige werknemers aan het woord om de cultuur en het werken binnen het bedrijf te belichten. Authentieke verhalen kunnen potentiële kandidaten goed inzicht geven in wat het betekent om voor de organisatie te gaan werken. Dit voorkomt uiteraard ook mismatches.


Geïntegreerde Contentstrategie:

Ontwikkel een contentstrategie die zowel recruitmentmarketing als employer branding ondersteunt. Dit kan inhouden dat er boeiende blogposts, video's, casestudy's en sociale media-updates worden gemaakt die de bedrijfscultuur, prestaties en groeimogelijkheden weergeven. Gebruik daarvoor een "omni-channel apporach", dat wil zeggen via meerdere kanalen. Zeker op platformen als TikTok is het als bedrijf enorm belangrijk om mee te gaan met diverse trends en hypes. Doe af en toe iets creatiefs, geks of grappig als bedrijf en je TikTok’s zullen enorm veel bereik genereren. 


Gebruik van Data en Analytics

Maak gebruik van data analytics om de effectiviteit van recruitment marketing en employer branding inspanningen te meten en te optimaliseren. Dit stelt je in staat om te begrijpen welke strategieën het beste werken en waar verbeteringen nodig zijn.


Samengevat!

Door recruitment marketing en employer branding te combineren, kunnen organisaties een krachtige synergie creëren die hen in staat stelt talent aan te trekken en medewerkers te behouden. Een leuke en eerlijke boodschap zorgt ervoor dat de werkgeversreputatie een flinke boost krijgt en vergroot de kans op performance en groei van je organisatie!


Meer weten over hoe je recruitment marketing en employer branding kunt combineren om talent aan te trekken? Neem contact met ons op voor meer informatie!


Comments


bottom of page