top of page
Admin

Hoe trek je het juiste talent aan binnen je bedrijf?

Voor groei en succes heeft een bedrijf het juiste talent nodig. Werknemers moeten over de nodige vaardigheden, ervaring en enthousiasme beschikken om bij te dragen aan de doelstellingen van de organisatie. Een goed wervingsproces kan bedrijven helpen toptalent te vinden en te behouden, wat kan leiden tot innovatie, het voldoen aan de eisen van de klant en positieve teambijdragen. In dit artikel wordt besproken hoe werkgevers een wervingsstrategie kunnen creëren om het juiste talent aan te trekken.


5 tips voor het aantrekken van talent


1. Schets een duidelijk beeld van uw ideale kandidaat

Voordat je met de aanwervingsprocedure begint, is het van cruciaal belang om een duidelijk beeld te hebben van het type persoon dat je zoekt. Stel een lijst op van de vaardigheden, kenmerken, ervaring en andere achtergronden die je belangrijk vindt. Denk daarbij dus aan de persoon die je zoekt en de rol die iemand krijgt (regisseur, specialist, coordinator, adviseur etc). Dit vergemakkelijkt een gerichte zoektocht naar kandidaten die je team en bedrijf verder gaan helpen. Nog regelmatig ontvangen we ISO functieprofielen waar geen enkele charme of verhaal aan vast zit. Liever beginnen we dan opnieuw met een verhaal van een manager over zijn team of een schets van een werkdag van een bestaand medewerker.


2. Maak uw bedrijf aantrekkelijk voor potentiële kandidaten

Om potentiële kandidaten aan te trekken, moet je ervoor zorgen dat je bedrijf een aangename werkomgeving biedt. Tegenwoordig zijn er een hoop ideeën en mogelijkheden bijgekomen om je als bedrijf te onderscheiden. Voordelen zoals een goed loon, flexibele uren en opleidingsmogelijkheden zijn zeker de moeite waard om uit te dragen naar buiten. Een goede reputatie als bedrijf kan je als werkgever ook enorm helpen om potentiële kandidaten aan te trekken. Binnen een klant-leverancier relatie zijn wij geregeld onderlinge overstappen gebeuren binnen de branche. Dan is het fijn dat je er als werkgever goed opstaat.


3. Maak gebruik van online en offline kanalen om te werven

Maak gebruik van verschillende wervingsmethoden, waaronder online en offline kanalen. Soms wordt een kandidaat namenlijk pas na 5 contact momenten getriggerd om te solliciteren. Deze zogenaamde "touch points" kunnen bestaan uit geplaatste vacatures op diverse websites, linkjes via sociale media, generieke vacaturebanken of niche websites binnen een bepaald vakgebied.


Ook kun je met "referral recruitment" je huidige medewerkers motiveren om mensen in hun netwerk aan te trekken. Met bijvoorbeeld een bonus, extra vakantiedagen of tegoedbonnen wanneer een medewerker een nieuwe collega aandraagt. Daarnaast kunnen offline kanalen zoals speed date sessies, open dagen, banenbeurzen, netwerkevenementen en advertenties in vakbladen effectief zijn.


4. Wees proactief in je zoektocht

Om de kans op het vinden van geschikte kandidaten te vergroten, is het raadzaam een proactieve aanpak te hanteren. Dit door potentiële kandidaten te "sourcen". Dit is wat headhunters, wervingsbureaus en universiteiten doen via hun bestaande netwerk. Dit kan zelfs effectief zijn door het vinden van "latent werkzoekende" personen die niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan.


5. Zorg voor een gestroomlijnd wervingsproces

Een gestroomlijnde aanwervingsprocedure zorgt ervoor dat potentiële kandidaten aangetrokken worden en betrokken blijven. Het hanteren van een duidelijke en transparante sollicitatieprocedure en het tijdig informeren van kandidaten over de voortgang van hun sollicitatie kan vertrouwen kweken en hun toewijding aan het bedrijf vergroten. In een dynamische arbeidsmarkt is relatievorming en snelheid in het wervingsproces onmisbaar om tot daadwerkelijk aanname te komen. Er zijn genoeg factoren op te noemen waarop goede kandidaten afhaken of eerder elders een baan vinden.

Komentáře


bottom of page