top of page
Admin

Hoe werk je met AI: Onze handleiding voor beginners

Bijgewerkt op: 4 dagen geleden

Zoals in ons vorige blog besproken heeft AI een enorme impact op de arbeidsmarkt. Maar hoe kan je er voor zorgen dat je zelf AI als middel kan gebruiken om de workflow binnen het bedrijf te versnellen en verbeteren? People X hebben een handleiding gemaakt voor beginners die graag willen experimenteren met AI. Zo bespreken we wat AI is, kijken we naar de voordelen maar ook de uitdagingen en bespreken we populaire AI tools en platforms.


Kernpunten

  • AI is een krachtig hulpmiddel dat efficiëntie en nauwkeurigheid kan verbeteren;

  • Er zijn verschillende soorten AI, waaronder machine learning en natuurlijke taalverwerking;

  • AI wordt in veel sectoren toegepast, zoals gezondheidszorg, detailhandel en de financiële dienstverlening;

  • Het is belangrijk om ethische en beveiligingskwesties bij AI-implementatie in acht te nemen.


Wat is kunstmatige intelligentie (AI)?

Kunstmatige intelligentie of AI (Artificial intelligence) is een nieuw en interessant onderwerp wat nog niet heel erg bekend is onder de mensen. Daarnaast heeft het inmiddels al een grote invloed op ons dagelijks leven. AI kan taken uitvoeren die normaal gesproken menselijk zijn, zoals leren en problemen oplossen. Dit maakt AI mogelijk dankzij geavanceerde algoritmen en dataverwerking.


Begrip van AI

AI-systemen zijn te verdelen in machine learning en deep learningMachine learning helpt computers om door data te leren en patronen te herkennen. Deep learning is een geavanceerde vorm die gebruikmaakt van neurale netwerken. Deze netwerken herkennen complexe patronen door training op grote hoeveelheden data. Het trainen gaat op basis van menselijke input. Bij Chat GPT stelt de gebruiker een vraag aan AI, vervolgens probeert de AI hier constant het juiste antwoord op te geven. Meer input zorgt ook voor meer output, dit maakt de AI constant slimmer.


Verschillende soorten AI

Er zijn verschillende soorten AI, elk met hun eigen doel en complexiteit. Smalle AI richt zich op specifieke taken, zoals spraakherkenning. Algemene AI probeert menselijke intelligentie te evenaren zoals het vraag / antwoord concept. Door de snelle vooruitgang in natuurlijke taalverwerking en andere technologieën, kunnen we dit doel misschien binnenkort bereiken.

Soort AI

Omschrijving

Smalle AI

Gericht op specifieke taken, zoals spraakherkenning of beeldanalyse.

Algemene AI

Gericht op het evenaren of overtreffen van menselijke intelligentie in het algemeen.

Geavanceerde AI

Mogelijkheden waar AI volledig in controle is, bijvoorbeeld bij zelfrijdende auto's

Hoe werk je met AI

Wil je aan de slag met kunstmatige intelligentie? Dat klinkt vaak moeilijker dan dat het echt is, wij raden aan om vaak AI in te zetten voor kleine taken. Wanneer deze (geautomatiseerde) taken goed aanvoelen kan je altijd opschalen naar mee geavanceerde taken. Wij hebben een stappenplan gemaakt over hoe je AI het beste kan gebruiken.


  1. Identificeer AI-use cases: Kijk naar je bedrijfsprocessen en zoek waar AI kan helpen. Denk aan verbetering van efficiëntie, kostenbesparingen of betere besluitvorming.

  2. Verzamel en bereid je data voor: AI nodig kwalitatief goede data. Zorg dat je de juiste, schone en gestructureerde data hebt.

  3. Kies de juiste AI-tools en -platforms: Er zijn veel AI-tools en platforms. Zoek uit welke het beste bij je past. Verder in ons artikel gaan we dieper in op wat de goede AI tools en platformen zijn.

  4. Train en implementeer je AI-systemen: Train en test je AI-modellen goed. Zorg dat ze nauwkeurig en betrouwbaar zijn. Wanneer na diverse checks de output betrouwbaar is kan je overwegen om dit te gaan implementeren in de hele organisatie.

  5. Monitoren en bijstellen: Houd je AI-systemen goed in de gaten. Zorg dat ze blijven werken zoals verwacht.

  6. Schalen: Wanneer deze taak helemaal goed is afgerond en vrijwel geheel op zichzelf goed staat, kan je kijken naar alternatieve taken om door AI te laten vervullen.


Stap

Beschrijving

1. Identificeer AI-use cases

Analyses je bedrijfsprocessen en zoek waar AI kan helpen.

2. Verzamel en bereid je data voor

Zorg dat je de juiste, schone en gestructureerde data hebt.

3. Kies de juiste AI-tools en -platforms

Zoek uit welke AI-oplossingen het beste bij je passen.

4. Train en implementeer je AI-systemen

Train en test je AI-modellen goed voordat je ze gebruikt.

5. Monitoren en bijstellen

Houd je AI-systemen goed in de gaten en bijstel ze als nodig.

6. Schalen

Het kijken naar nieuwe taken waar AI bij kan helpen.

Voordelen van het gebruik van AI

Steeds meer organisaties kiezen voor kunstmatige intelligentie. Ze zien de voordelen, zoals efficiëntie en nauwkeurigheid. Ook zijn er kostenbesparingen en verbeterde productiviteit. AI kan bedrijven echt vooruit helpen. Daarnaast blijft AI zich ook verder ontwikkelen, waar er vroeger nogal wat fouten waren zijn deze er nu minimaal. Hierdoor is het een stuk betrouwbaarder geworden en echt een tool die je bedrijf verder kan helpen.


Efficiëntie en nauwkeurigheid

AI maakt bedrijven sneller en nauwkeuriger. Het kan taken doen die bij mensen lang zouden duren. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld: het analyseren van een bulk data, uitsturen van acquisitie berichten, maken van planningen etc etc. Zo besparen bedrijven tijd en geld. De nauwkeurigheid van AI zorgt voor minder fouten. Dit maakt beslissingen beter.


Kostenbesparingen

AI leidt tot kostenbesparingen. Het maakt werk efficiënter en vermindert personeelskosten. Zo worden de operationele kosten lager en verhoogt dit het bedrijfsresultaat.

AI helpt ook om kosten te besparen door efficiëntieslagen te vinden.

Veel organisaties investeren nu in AI-technologie. Ze gebruiken de juiste strategieën om sterker te worden. Dit creëert waarde voor klanten en belanghebbenden.


Uitdagingen bij het werken met AI

Kunstmatige intelligentie heeft veel voordelen, zoals efficiëntie en kostenbesparingen. Maar het gebruik ervan brengt ook uitdagingen met zich mee. Deze uitdagingen zijn vooral op het gebied van ethische kwesties en beveiliging en privacy.


Ethische kwesties

AI kan problemen veroorzaken door bias te hebben. AI-systemen kunnen bepaalde vooroordelen in de data herkennen. Dit kan leiden tot oneerlijke of discriminerende beslissingen. Het is belangrijk dat AI-systemen transparant en verantwoordelijk zijn. Daarom blijft het altijd goed om vooraf dit uitgebreid te testen. Zo heeft Google hier een grote fout mee gemaakt, hun AI bot genaamd Gemini stopte de mogelijkheid dat mensen afbeeldingen konden genereren omdat hier racisme in voorkwam.


Beveiliging en privacy

AI brengt ook beveiligings- en privacy risico's met zich mee. AI-systemen hebben toegang tot veel persoonlijke gegevens. Daarnaast stellen mensen ook hele privacy gevoelige vragen aan de AI bots. Het is cruciaal om ook deze data goed te beveiligen.

Organisaties die AI gebruiken, moeten ethische richtlijnen en beveiligingsprotocollen hebben. Zo kunnen ze de voordelen van AI op een verantwoorde manier benutten.


AI-tools en -platforms

AI-tools en -platforms zijn erg belangrijk voor bedrijven. Ze geven toegang tot geavanceerde technologieën zoals machine learning. Dit helpt bedrijven hun werk te automatiseren en te verbeteren.


Populaire AI-tools

Enkele van de top AI-tools en AI-platforms zijn:


  • OpenAI's ChatGPT: ChatGPT, ontwikkeld door OpenAI, is een geavanceerd AI-model voor natuurlijke taalverwerking dat toegankelijk is via een webinterface en als mobiele app. Consumenten kunnen ChatGPT gebruiken voor een breed scala aan taken, zoals vragen beantwoorden, teksten genereren, vertalingen, en meer.


  • Google Assistant: Google Assistant is een AI-aangedreven virtuele assistent die op veel Android-apparaten, Google Home-apparaten, en zelfs iPhones beschikbaar is. Consumenten kunnen Google Assistant gebruiken voor spraakgestuurde opdrachten, het beheren van smart home-apparaten, het verkrijgen van informatie, en het uitvoeren van taken zoals het instellen van herinneringen en het verzenden van berichten.


  • Facebook LLaMA (Large Language Model Meta AI): is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Meta (voorheen Facebook). Het is ontworpen om krachtige natuurlijke taalverwerking (NLP) taken uit te voeren, zoals het genereren van tekst, vertalen, samenvatten, en antwoorden op vragen. LLaMA is vergelijkbaar met andere grote taalmodellen zoals OpenAI's GPT-4, maar is specifiek gericht op het bieden van efficiënte en effectieve oplossingen voor NLP-taken, met een focus op het gebruik van minder rekenkracht en data dan sommige van zijn concurrenten.


  • Microsoft Copilot: Microsoft Copilot is een baanbrekende AI-assistent die is geïntegreerd in de Microsoft 365-suite, ontworpen om gebruikers te helpen hun dagelijkse taken efficiënter en effectiever uit te voeren. Deze AI-assistent is gebouwd op de kracht van grote taalmodellen zoals GPT-4 en is diep geïntegreerd in populaire Microsoft-producten zoals Word, Excel, PowerPoint, Outlook, en Teams.


Hoe begin je met AI?

Wil je AI leren gebruiken? Begin dan met het verdiepen van je kennis. Er zijn veel AI-opleidingenAI-cursussen en AI-bronnen die je kunnen helpen. Ze maken het makkelijker om aan de slag te gaan met AI en te leren over AI.


Bronnen voor AI-leren

  • Online cursussen: Op platforms zoals Coursera, Udemy en edX vind je veel AI-opleidingen en AI-cursussen. Ze variëren van beginners tot gevorderden.


  • Videos: (Youtube) Video's over AI en machine learning zijn erg nuttig. Ze helpen je de basis van kunstmatige intelligentie te begrijpen.


  • Workshops en trainingen: Lokale organisaties en bedrijven organiseren AI-workshops en AI-trainingen. Dit geeft je de kans om praktijkervaring op te doen.


  • Online bronnen: Websites zoals Towards Data Science, Analytics Vidhya en AI Meetup hebben veel informatie. Ze bieden tutorials en discussies over AI-toepassingen en AI-implementatie.


Gebruik deze AI-bronnen om je kennis over kunstmatige intelligentie te verbeteren. Zo ben je goed voorbereid op de implementatie van AI in je werk of project.

"AI is niet langer toekomstmuziek, maar een realiteit die ons dagelijks leven beïnvloedt. Het is belangrijk om je te blijven ontwikkelen en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen."

Best practices voor AI-implementatie

Om AI goed te gebruiken in je bedrijf, volg je een paar belangrijke stappen. We geven je enkele tips om je AI-implementatie succesvol te maken.

Begin met het maken van een duidelijke AI-strategie. Deze strategie moet passen bij de doelen van je bedrijf. Zo weet je zeker dat je AI-projecten echt helpen.

Daarna is een sterke AI-governance essentieel. Dit betekent duidelijke regels en verantwoordelijkheden. Zo blijft AI ethisch en verantwoord.

Sluit af met goed AI-projectmanagement. Dit houdt in dat je AI-projecten nauwkeurig plannen en beheren. Zo voorkom je problemen en haal je het meeste uit AI.

Door deze aanbevelingen te volgen, zorg je dat je AI goed en verantwoord gebruikt. Zo haal je alle voordelen uit AI.


Benieuwd naar meer informatie voor het gebruik van AI op professioneel gebied? De podcast van de Interieur Club legt het perfect uit!





De toekomst van AI

De toekomst van AI lijkt veelbelovend. Generatieve AI-systemen zijn een opkomende trend. Ze kunnen creatief nieuwe content maken, zoals tekst, beelden en muziek. Deze technologie zal een grotere rol spelen in onze digitale wereld.

Daarnaast ontwikkelen zelflerende AI-systemen zich verder. Ze leren op een autonome manier en worden steeds slimmer. Dit opent de deur voor nieuwe toepassingen in diverse sectoren.

"De toekomst van AI belooft een wereld waarin technologie naadloos in ons leven is verweven, ons werk en onze levensstijl transformeert en nieuwe creatieve mogelijkheden biedt."

De AI-vooruitgang staat aan de vooravond van een opwindende nieuwe fase. Generatieve AI en zelflerende systemen zullen transformaties brengen in diverse sectoren. Het is aan ons om deze AI-ontwikkelingen verantwoordelijk te omarmen en de toekomst van AI te vormen.


AI-casestudy's

We bekijken enkele case study's om te zien hoe AI werkt in de praktijk. Deze voorbeelden laten zien hoe organisaties en mensen AI succesvol gebruiken. Ze tonen ook de resultaten die ze hebben behaald. Zo wordt het makkelijker voor anderen om AI ook te gebruiken.


De gezondheidszorg is een goed voorbeeld. Het Radboudumc in Nijmegen heeft een AI-systeem gemaakt. Dit helpt artsen sneller en nauwkeuriger diagnoses te stellen. Zo werken ziekenhuizen efficiënter en patiënten krijgen sneller de juiste zorg.

In de detailhandel zien we ook hoe AI helpt. Albert Heijn en Bol.com gebruiken AI om klant voorkeuren te begrijpen. Ze maken zo persoonlijke aanbevelingen, wat meer omzet en tevredenheid oplevert. Daarnaast heeft supermarkt startup Picnic AI omarmt om de groei van het bedrijf nog sneller en beter te laten verlopen.




FAQ

Wat is kunstmatige intelligentie (AI)

AI betekent dat computersystemen kunnen doen wat mensen normaal doen. Ze kunnen leren, problemen oplossen en besluiten nemen.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van AI?

Wat zijn de uitdagingen bij het werken met AI?

Welke populaire AI-tools en platforms zijn er?

Wil je schakelen met onze AI expert?


Comments


bottom of page