top of page
Admin

Hoe zorg je voor een gestroomlijnde onboarding

Gestroomlijnde onboarding is belangrijk voor nieuwe werknemers en de organisatie. Ze maken onder andere kennis met andere nieuwe collega's en vernemen meer van de bedrijfscultuur en kernwaarden. Effectieve onboarding verbetert de betrokkenheid, productiviteit en loyaliteit. Hier volgen enkele tips voor een gestroomlijnde onboarding.

Plan vooruit

Begin met een duidelijk plan voor de onboarding van nieuwe medewerkers. Dit plan moet alle aspecten van het proces omvatten, van administratieve taken tot training en kennismaking met collega's. Zorg ervoor dat alle benodigde materialen, tools en ruimtes beschikbaar zijn vanaf uiterlijk de eerste werkdag van de nieuwe medewerker.

Zorg voor een warm welkom

De eerste indruk is van cruciaal belang. Zorg ervoor dat nieuwe medewerkers zich welkom en gewaardeerd voelen. Dit kan beginnen met een persoonlijk welkomstbericht van de leidinggevende of de directeur van het bedrijf. Zo kan een warm welkom eventuele angst en nervositeit van nieuwe medewerkers verminderen en het helpt hen zich sneller op hun gemak te voelen.

Lever training op maat

Bied verder training en ontwikkelingskansen die zoveel mogelijk zijn afgestemd op de behoeften van elke nieuwe medewerker. Niet iedereen heeft dezelfde achtergrond of vaardigheden, dus zorg ervoor dat de training in ieder geval relevant is voor de functie. Dit kan variëren van technische vaardigheden tot beleidstraining.

Wijs een buddy toe

Een buddy kan zeer nuttig zijn tijdens het inwerkproces. Deze kan de nieuwe medewerker begeleiden, vragen beantwoorden en hem/haar helpen te integreren in het team. Daarnaast kunnen contactpersonen helpen de kloof tussen theoretische kennis en praktische toepassing te overbruggen.

Creëer een gestructureerd programma

Maak een uitgebreid schema met de belangrijke taken en mijlpalen voor de eerste weken van de nieuwe werknemer. Dit zorgt voor duidelijke verwachtingen en een goede voorbereiding.

Verzamel feedback

Na de eerste inwerkperiode is het essentieel om feedback te verzamelen van zowel de nieuwe medewerker als het welkomstteam. Deze feedback kan worden gebruikt om het inwerkproces te finetunen en waar nodig te verbeteren.

Zorg voor een inclusieve bedrijfscultuur

Het creëren van een inclusieve bedrijfscultuur is belangrijk voor een succesvolle onboarding. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat iedereen zich geaccepteerd voelt, ongeacht de achtergrond, geslacht, leeftijd of andere kenmerken. Dit zal de betrokkenheid vergroten en de kans op succes binnen de organisatie vergroten.


Het implementeren van een gestroomlijnd inwerkproces is gunstig voor je organisatie. Het kan het behoud van werknemers (een goede onboarding voorkomt 30% uitval in het eerste kwartaal), de productiviteit en de bedrijfscultuur verbeteren. Door de bovenstaande tips te volgen en voortdurend te streven naar verbetering, kan je het inwerkproces creëren waar zowel nieuwe werknemers als de bestaande organisatie baat bij hebben.

Comments


bottom of page