top of page
Admin

Myer Briggs test (MBTI)

De Myer-Briggs test, ook bekend als de Myer-Briggs Type Indicator (MBTI). Is een van de meest populaire persoonlijkheidstests ter wereld. Deze test helpt individuen om inzicht te krijgen in hun persoonlijkheidstype en hoe ze zich verhouden tot anderen. In dit artikel vertellen we je graag meer over de Myer-Briggs test. Wat is het? Waarom gebruiken we het? En geven we tips waar je het beste zelf de MBTI test kan doen.


Wat is de Myer-Briggs Test?


De Myer-Briggs test is ontwikkeld door Katharine Cook Briggs en haar dochter Isabel Briggs Myer, gebaseerd op de theorieën van Carl Jung. Het doel van de test is om de verschillende persoonlijkheidstypes te identificeren op basis van vier dimensies:


Introversie (I) vs. Extravertie (E)

Intuïtie (N) vs. Sensing (S)

Denken (T) vs. Gevoel (F)

Oordelen (J) vs. Waarnemen (P)


Door de combinatie van deze vier dimensies ontstaan er 16 unieke persoonlijkheidstypes, zoals INFP, ESTJ, ENFJ, en meer. Een overzicht van alle persoonlijkheidstypes vind je hier!


Hoe werkt de Myer-Briggs Test?


De Myer-Briggs test bestaat uit een reeks vragen die bedoeld zijn om jouw voorkeuren en gedragingen te analyseren. De antwoorden op deze vragen bepalen jouw persoonlijkheidstype. Elke combinatie van de vier dimensies geeft inzicht in hoe je denkt, voelt en handelt in verschillende situaties.


Voorbeeld van Persoonlijkheidstypes

INTJ (De Architect): Strategische denkers met een plan voor alles.

ESFP (De Entertainer): Spontane, energieke mensen die genieten van het leven.

INFJ (De Adviseur): Mensen met een diepe zorg voor anderen en sterke intuïtie.

ESTP (De Ondernemer): Actiegerichte mensen die graag risico’s nemen.


Waarom de Myer-Briggs Test doen?


Persoonlijke Ontwikkeling

De test is enorm goed in het kennen van jouw persoonlijkheidstype en kan je helpen om meer zelfinzicht te krijgen. Je leert jouw sterke punten en mogelijke valkuilen kennen, wat je vervolgens weer kan helpen om betere keuzes te maken in je persoonlijke leven. Of je nu op zoek bent naar persoonlijke groei, professionele ontwikkeling of verbeterde communicatie, deze test kan je helpen om de inzichten te krijgen die je nodig hebt om verder te komen. Door je bewust te worden van jouw persoonlijkheidstype, kun je gerichter werken aan je doelen en relaties opbouwen die gebaseerd zijn op begrip en wederzijds respect. Ook helpt de test erg bij de professionele carrière.


Professionele Groei

Daarnaast is de test ook voor werkgevers heel interessant. Werkgevers gebruiken de Myer-Briggs test vaak om teams samen te stellen en om inzicht te krijgen in hoe werknemers met elkaar omgaan. Het kan ook nuttig zijn voor loopbaanontwikkeling, dit voornamelijk omdat je een beter begrip krijgt van welke rollen en werkomgevingen het beste bij jouw persoonlijkheid passen.


Verbeterde Communicatie

Door inzicht te krijgen in de persoonlijkheidstypes van anderen, kun je effectiever communiceren en samenwerken. Je begrijpt beter waarom mensen op een bepaalde manier reageren en hoe je jouw benadering kunt aanpassen om meer impact te hebben.


Zelf de Myer Briggs test doen?

Er zijn verschillende websites waar je de Myer-Briggs test online kunt doen. Sommige zijn gratis, terwijl andere een vergoeding vragen voor een uitgebreide analyse. Enkele populaire opties zijn:


Ben je na het maken van zo'n assessment benieuwd hoe je dit kunt inzetten voor je loopbaan? Of ben je manager van een team en heel benieuwd hoe de verschillende types met elkaar kunnen samenwerken? Graag helpen we je verder om dit te begeleiden en faciliteren.



Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page