top of page
Admin

Personal branding binnen het ondernemerschap

Bijgewerkt op: 4 dagen geleden

Personal branding is een aspect binnen het ondernemerschap dat nog niet voor velen bekend is. De naam ‘personal brand’ zegt het al zelf, het bedrijf / merk is de eigenaar zelf. In hoeverre is een personal brand interessant en is dit de toekomst? Wij hebben het voor je uitgezocht!


Wat is personal branding?


Persoonlijke branding is het proces van het creëren en promoten van een onderscheidend imago of identiteit voor en rondom jezelf. Dit is eigenlijk vergelijkbaar met hoe bedrijven hun producten branden. Het gaat erom je unieke kwaliteiten, waarden, expertise en persoonlijkheid te laten zien om jezelf te onderscheiden in jouw vakgebied. Het doel is om te beïnvloeden hoe anderen jou zien, met name in een professionele of openbare context.


Belangrijke elementen van persoonlijke branding zijn:

  • Het persoonlijke verhaal: Het delen van je ervaringen, waarden en overtuigingen om een verhaal te creëren waar mensen zich mee kunnen verbinden.

  • Vaardigheden en expertise: Het benadrukken van je sterke punten en wat je professioneel of persoonlijk te bieden hebt.

  • Consistentie: Het consequent presenteren van jezelf op platforms zoals sociale media, websites en persoonlijke interacties.

  • Authenticiteit: Trouw blijven aan jezelf en je eigen set van kernwaarden om vertrouwen en geloofwaardigheid op te bouwen bij je publiek.


Door deze factoren te delen op social media kanalen als: Instagram, YouTube en X wordt een bepaalde ‘following’ gecreëerd. Mensen beginnen jou als een merk te zien waar vervolgens hele interessante dingen uit kunnen voortkomen. De één gebruikt zijn personal brand voor het verkopen van merchandise, terwijl de ander het inzet voor het werven van goed talent. Wij hebben 3 verschillende mensen als voorbeeld gekozen. Drie compleet verschillende ondernemers die zich voorop in de media hebben geplaatst om vervolgens een groot publiek aan te spreken. 


Enzo Knol, vlogger

Enzo Knol is waarschijnlijk de populairste vlogger van Nederland. Door duizenden video’s te maken van zijn eigen leven heeft hij hier een enorm grote (jonge) doelgroep aangesproken. Naarmate zijn Youtube kanaal verder begon te groeien nam zijn populariteit ook enorm toe. Om dit om te zetten naar een lucratieve business heeft Enzo een merchandise webshop gekoppeld aan zijn naam. Dit is een enorm slimme zet om zijn personal brand in te gaan zetten voor een kleding merk.


We zien dat erg veel ‘influencers’ en ‘vloggers’ de strategie van Enzo kopiëren. Ervoor zorgen dat je populair wordt op het internet en vervolgens hier een business aan koppelen die aansluit bij de behoefte van je fans. Ondanks dat hier erg goede aspecten aan zitten is er bij het hebben van een personal brand ook een groot nadeel: wanneer de persoon wegvalt in het bedrijf is er vaak niks meer te halen.


Het verkopen of stoppen met een personal brand is daarom ook erg lastig. Toch is dit niet altijd het geval. Zo heeft het 2e grootste Youtube kanaal van Nederland, StukTV, in 2018 een exit weten te realiseren door hun merk aan Talpa te verkopen. Lees hier het artikel. De 3 presentatoren zijn het gezicht van het merk en ook erg lastig te vervangen. Toch zijn er partijen geïnteresseerd en zien hier een business in. 




Daniel Dalen, jonge online ondernemer

Een andere ondernemer die met personal branding in aanraking is gekomen is Daniel Dalen. Daniel is een Nederlandse (online) ondernemer die zich volledig op de contentstrategie heeft gestort. Zijn strategie is om de mensen volledig mee te nemen in het proces van zijn onderneming. Hij deelt de positieve dingen maar soms ook de vervelende kanten van het hebben van een business. Dit doet hij voornamelijk met een hele motiverende insteek. Het resultaat wat hiermee wordt gehaald is dat zijn volgers exponentieel toenemen, maar ook zeer betrokken zijn bij het proces. 


Eigenlijk is dit hetzelfde pad als dat Enzo Knol heeft gevolgd, mensen meenemen in je dagelijks leven die vervolgens fan worden. Toch gaat Daniel een andere kant op, zijn bedrijf heet EcomFlow in plaats van Daniel Dalen. Daniel gebruikt de personal brand strategie om meer promotie te maken voor zijn bedrijf en het krijgen van leads en nieuwe klanten. Zijn video’s worden zo’n 600.000 keer per maand bekeken wat zorgt voor een enorm breed marketingkanaal. Door zijn Youtube kanaal en personal brand heeft hij van zijn bedrijf Ecomflow direct een succes kunnen maken. Daarnaast is er nog een andere factor die Daniel met zijn personal branding heeft kunnen bereiken, het aantrekken van groot talent. 


De mensen op Youtube zien Daniel als een motiverende en sympathieke ondernemer waar ze graag voor zouden willen werken. Met 1 oproep op Social Media voor een vacature stromen er al gelijk honderden sollicitaties van mensen over de hele wereld binnen. Hiermee maakt Daniel geen kosten voor het vinden van goed talent, hij hoeft alleen tussen het huidige aanbod te filteren. Ook laat hij in zijn video’s zien hoe hij met zijn personeel omgaat. Het geven van nieuwe MacBooks en business trips naar China zorgt uiteraard ook direct voor een hele sterke employer branding. 



Pieter Zwart, CEO CoolBlue

Wellicht een ander mooi voorbeeld naast 2 jonge ondernemers. Enzo (31 jaar), Daniel (27 jaar) en vervolgens Pieter Zwart, CEO van CoolBlue met 47 jaar. Toch heeft Pieter een hele slimme zet gedaan om Social Media volledig te omarmen, iets wat je vele CEO’s van top bedrijven niet snel ziet doen. Pieter heeft al de leiding over een top bedrijf en hoeft ook niet per se een personal brand op te zetten om het bedrijf verder te laten groeien. Toch gebruikt hij dezelfde strategie van het hebben van een personal brand. Pieter staat compleet op de voorgrond van CoolBlue. Zo spreekt hij zelf de TV commercials in, doet regelmatig bij diverse programma’s interviews en heeft hij ook zijn eigen persoonlijke Social Media kanaal. 


Op zijn Instagram pagina neemt hij de mensen mee hoe het is om CEO te zijn van zo’n groot bedrijf. Hoe ziet zijn dag er nou precies uit? Dat is iets wat veel mensen zich afvragen, maar over het algemeen niet echt inzicht in hebben. De video’s hebben een erg enthousiaste en positieve benadering wat het heel prettig maakt om deze video’s kijken. Het resultaat hiervan is eigenlijk het stukje personal branding net als bij Daniel Dalen. Doordat mensen een vriendelijke enthousiaste CEO zien, zijn ze sneller bereid om voor het bedrijf te werken. Ze worden in de video’s meegenomen in welke activiteiten er binnen het bedrijf aan de gang zijn. Dat zorgt ervoor dat medewerkers zeer gemotiveerd zijn om voor dit bedrijf te werken.


Samengevat 

Het is tegenwoordig enorm belangrijk om de ‘persoon’ achter het ‘brand’ te laten zien en zijn. Mensen zijn tegenwoordig veel gevoeliger om iets af te nemen waar ze een connectie of relatie mee hebben in plaats van dat ze een gelikte advertentie zien van een bepaalde dienst of product. Deze strategie van personal branding kan enorm interessant zijn voor ondernemers. Zij kunnen hieraan een lucratief verdienmodel koppelen. Grotere bedrijven die al een sterk merk hebben, geeft dit ook net het stapje extra voor bijvoorbeeld het aantrekken van goed talent, wat vervolgens weer kan leiden voor extra organisatie groei. 

Benieuwd naar de mogelijkheden voor het starten van een eigen personal brand en de voordelen hiervan? Neem gerust contact op!


Comments


bottom of page