top of page
Admin

Recruitment marketing funnel

Bijgewerkt op: 4 dagen geleden

Zoals in onze eerdere artikelen besproken is het werven van top talent cruciaal voor het succes van een organisatie. Daarnaast is het ook gelijk een van de lastigste dingen voor een organisatie. Een effectieve manier om dit top talent binnen te halen is door het gebruik van een recruitment marketing funnel. In dit artikel leggen we uit wat een recruitment marketing funnel is, hoe het werkt, en hoe je het kunt optimaliseren voor maximale resultaten.


Wat is een Recruitment Marketing Funnel?

Een recruitment marketing funnel is een model dat het proces van het aantrekken, betrekken en vinden van potentiële kandidaten naar nieuwe medewerkers mogelijk maakt. Het werkt op dezelfde manier als een traditionele marketing funnel, maar is specifiek gericht op het wervingsproces. Dit met als doel om de juiste talenten aan te trekken en hen door verschillende fasen van betrokkenheid te leiden tot ze uiteindelijk een baanaanbod accepteren en waardevolle medewerkers worden.


Fasen van de Recruitment Marketing Funnel

Zoals in elke funnel zijn er verschillende fases, deze 6 fases nemen we graag met je door.


Bewustwording

De eerste fase in de funnel is bewustwording. In deze fase is het belangrijk om de zichtbaarheid van je bedrijf en je vacatures te vergroten. Dit kan door middel van verschillende kanalen zoals social media, job boards, en je eigen carrièrepagina. SEO speelt hier een cruciale rol. Zorg ervoor dat je vacatures en content geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines zodat potentiële kandidaten je gemakkelijk kunnen vinden.


Interesse

Wanneer kandidaten zich bewust zijn van je bedrijf, is de volgende stap om hun interesse te wekken. Dit kan door middel van aantrekkelijke vacatureteksten, informatieve blogs, en engaging social media posts. Laat zien wat je bedrijf uniek maakt en waarom het een geweldige plek is om te werken. 


Overweging

In de overwegingsfase evalueren kandidaten of jouw bedrijf een goede match voor hen is. Zorg voor gedetailleerde informatie over je bedrijfscultuur, arbeidsvoorwaardenpakket en carrièremogelijkheden. Testimonials van huidige medewerkers en case studies kunnen hierbij zeer effectief zijn. Zorg verder tijdens de overwegingsfase dat kandidaten geïnteresseerd blijven. 


Intentie

In deze fase hebben kandidaten een sterke interesse en overwegen ze serieus om te solliciteren. Maak het sollicitatieproces zo eenvoudig mogelijk en biedt duidelijke uitleg. Het is daarbij belangrijk om in dit proces te blijven innoveren en een ‘stoffige’ sollicitatie procedure te voorkomen. Laat mensen desnoods een Whatsapp bericht sturen voor vragen. Daarnaast zullen een gebruiksvriendelijke sollicitatiepagina en snelle reacties op vragen het verschil maken.


Actie

De actie fase is de fase waarin kandidaten daadwerkelijk solliciteren en gesprekken voeren. Laat ze daarbij een digitale agenda invullen, voor wanneer een 1e of 2e gesprek het beste voor hun uit komt. Zorg zoals bij de intentie fase ook voor een gestroomlijnd en efficiënt sollicitatieproces. Volg gesprekken snel op, manage de verwachtingen en houd hen, eventueel via een portal, op de hoogte van de status.


Behoud

Na de aanname stopt de funnel niet. Het is belangrijk om nieuwe medewerkers te behouden door middel van goede onboarding programma's en voortdurende ondersteuning. Dit zorgt niet alleen voor tevreden medewerkers maar kan ook bijdragen aan positieve mond-tot-mondreclame voor eventuele refferals.


Tips voor het Optimaliseren van je Recruitment Marketing Funnel


  • Gebruik Data en Analyse: Monitor en analyseer elke stap in je funnel om te zien waar verbeteringen nodig zijn. Wanneer je een online vacaturepagina gebruikt kunnen tools als Hotjar.com erg interessant zijn.

  • Personaliseer de Kandidaten Ervaring: Gebruik data om gepersonaliseerde communicatie te bieden die aansluit bij de behoeften en interesses van kandidaten.

  • Investeer in Employer Branding: Bouw een sterk werkgeversmerk dat de kernwaarden en cultuur van je bedrijf weerspiegelt.

  • Maak gebruik van Automatisering: Automatisering kan helpen bij het beheren van kandidaten en het versnellen van het wervingsproces.

  • Blijf mensen betrekken (Engageren): Houd potentiële kandidaten betrokken, zelfs als ze niet meteen solliciteren, door middel van nieuwsbrieven en updates over je bedrijf.

Voorbeelden van Succesvolle Recruitment Marketing Campagnes


  • Heineken: The Candidate: Heineken creëerde een virale video waarin kandidaten een reeks ongebruikelijke sollicitatiegesprekken moesten doorstaan. Dit trok veel aandacht en liet zien hoe creatief en leuk het bedrijf is.



  • Google: Code Jam: Google organiseert wereldwijd programmeer competities om de beste coders aan te trekken. Dit laat hun innovatieve cultuur zien en trekt technisch talent aan.



Conclusie

Een goed ontworpen recruitment marketing funnel is essentieel voor het aantrekken en behouden van toptalent. Door elke fase van de funnel te optimaliseren en te focussen op een positieve kandidaten ervaring, kun je je wervingsproces efficiënter en effectiever maken. Investeer in je employer branding, gebruik data en analyse, en zorg voor continue engagement met je kandidaten om succes te boeken.


Met deze strategieën kun je niet alleen de beste talenten aantrekken maar ook een sterk team opbouwen dat bijdraagt aan de groei en het succes van je bedrijf. Meer informatie over het gebruik van een marketing funnel? Neem gerust contact op!

コメント


bottom of page