top of page
Admin

Recruitment strategieën voor Gen Z


Gen Z, ook wel bekend als de iGen of de Digitale Natives, is een generatie geboren tussen 1995 en 2010. Ze groeiden op in een tijdperk van enorme technologische vooruitgang en waren getuige van de opkomst van sociale media, smartphones en het internet. Deze eerste 'geboren' digital savvy Gen Z'ers zijn technologisch onderlegd, multicultureel en zeer verbonden met de wereld om hen heen. Deze technologische evolutie heeft veel positieve dingen met zich meegebracht. Maar hebben er ook voor gezorgd dat de visie op werken heel anders is geworden. Hoe kunnen bedrijven ervoor zorgen dat Gen Z gemotiveerd is om voor hen te werken? In dit artikel geven we je er graag meer informatie over!


Wat is precies de visie van Gen Z?


Wat betreft hun visie op het hedendaagse werken, streven Gen Z'ers naar meer dan alleen een traditionele baan. Ze zoeken naar betekenisvol werk dat aansluit bij hun waarden, normen en passies. Flexibiliteit en vrijheid is voor hen essentieel, aangezien ze streven naar een prettige balans tussen werk en privéleven. Daarnaast hechten ze veel waarde aan een inclusieve werkomgeving waarin diversiteit wordt gevierd en elke stem wordt gehoord.


Gen Z'ers zijn ook geïnteresseerd in voortdurende ontwikkeling en leren, waarbij ze de voorkeur geven aan werkgevers die mogelijkheden bieden voor persoonlijke en professionele groei. Door de komst van de opkomst van diverse verdienmogelijkheden, ook wel side hustles genoemd is Gen Z ook verleid geraakt aan zoveel mogelijk geld verdienen voor zo min mogelijk moeite.


Door de opkomst van Crypto currency’s en het gigantische geld wat hier verdient mee kan worden is de kans groot dat de focus op het werken heel ergens anders komt te liggen. Waar bij Gen Y (1986-2000) de focus voornamelijk ligt op werk dat bijdraagt aan een betere economie of maatschappij is het voor Gen Z vaak het belangrijkst wat het beste verdient. Dit kan voor sommige bedrijven een erg zorgelijke ontwikkeling zijn, aangezien Gen Z de toekomst is. Toch zijn er bepaalde aspecten die je als bedrijf kan doen om het heel aantrekkelijk voor Gen Z te maken!


Authentieke Online Aanwezigheid


Gen Z is opgegroeid in een tijdperk van technologische vooruitgang en sociale media. Ze zijn uiterst bedreven in het gebruik van online platforms en hechten veel waarde aan authenticiteit. Daarom is het essentieel voor bedrijven om een sterke en authentieke online aanwezigheid te hebben. Dit omvat het actief zijn op sociale mediaplatforms zoals LinkedIn, Instagram en TikTok, waar Gen Z'ers veel tijd doorbrengen. Door boeiende en authentieke content te delen over bedrijfscultuur, waarden en kansen, kunnen bedrijven de interesse van potentiële Gen Z werknemers wekken.


Flexibele Werkomgeving (aanbieden van vrijheid)


Gen Z is op zoek naar veel flexibiliteit en work-life balance. Het aanbieden van een flexibele werkomgeving, inclusief opties voor remote werk en flexibele werktijden, kan aantrekkelijk zijn voor deze generatie. Door flexibiliteit te omarmen, tonen bedrijven dat ze rekening houden met de behoeften van Gen Z-werknemers en bereid zijn om moderne werkpraktijken te omarmen. Lees voor meer informatie ons vorige artikel over het flexibel werken en de voordelen ervan.


Tegenwoordig doen bedrijven er ook alles aan om hun werkcultuur te veranderen. Zo zijn er ook diverse bedrijven die juist eerder genoemde "side hustles" ondersteunen. Zo mogen medewerkers een x aantal uren per dag aan hun bijverdiensten werken. Waarom doen bedrijven dit? Door medewerkers aan hieraan te laten werken hou je ze leergierig en ontwikkelen ze nieuwe skills die weer toe te passen zijn in hun huidige werkomgeving. Hierdoor zorg je dat de kwaliteit van je medewerkers erg hoog blijft. 


Technologiegedreven Wervingsproces


Als eerder benoemd is Gen Z zeker niet onbekend met technologie. Laat dit als bedrijf ook in je voordeel werken. Zorg voor een gemakkelijke onboarding door deze technologie te omarmen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen zijn door een invul formulier op Facebook, Instagram, Snapchat en TikTok. Zorg voor transparantie en vooraf goed gecommuniceerde voorwaarden, zodat dit later in het onboardingproces niet fout gaat. Daarnaast zijn virtuele interviews en online assessments een stuk prettiger voor Gen Z. Deze assessments kunnen ze vaak in hun eigen tijd doen, waardoor deze een stuk makkelijker zijn om te maken. 


Diversiteit en Inclusie Prioriteit Geven


Gen Z hecht grote waarde aan diversiteit en inclusie. Bedrijven die diversiteit omarmen en een inclusieve cultuur bevorderen, hebben een streepje voor bij Gen Z-talent. Het is belangrijk voor bedrijven om te laten zien dat ze zich inzetten voor gelijkheid en inclusie door middel van hun beleid, praktijken en wervingsinspanningen. Door een diverse en inclusieve werkplek te creëren, kunnen bedrijven Gen Z-werknemers aantrekken die waarde hechten aan gelijkheid en respect voor iedereen. 









Komentáře


bottom of page