top of page
Admin

Remote werken in Kaapstad

Kaapstad een van de mooiste en toeristische plekken van de wereld. Het is een aantrekkelijke bestemming met prachtige natuur, goede infrastructuur en een prettig klimaat. Mede door deze factoren maakt Kaapstad een interessante plek om te gaan remote werken. Waarom? Dat bespreken we graag met je in dit artikel. Wat zijn de voor en nadelen van werken in Kaapstad en hoe ervaren de mensen Kaapstad die daar enige tijd hebben gewerkt? 


Is Remote Werken in Kaapstad Veilig?

Allereerst is veiligheid enorm belangrijk voor een fijne werk- en leefomgeving. Over het algemeen is Kaapstad veilig, zeker vergeleken met andere Afrikaanse steden. Desondanks heeft het enkele veiligheidsuitdagingen, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen deze prima worden beheerst. Wij hebben een aantal tips alvast genoteerd:


Kies je woonverblijf in veilige gebieden: Wijken zoals Camps Bay, Sea Point, Green Point en the City Bowl staan bekend als veilig en hebben goede voorzieningen.


Gebruik betrouwbaar openbaar vervoer: Uber en andere ride-sharing diensten zijn betrouwbaar en veilig. Vermijd wel het gebruik van minibustaxi’s, vooral 's nachts.


Wees alert op straat: Wees altijd bewust van je omgeving, vermijd afgelegen gebieden na zonsondergang en draag geen kostbare spullen, of niet zichtbaar.


Zoek vooral geen plekken op die bekend staan als onveilig, ga ‘s avonds niet onnodig de straat op en pas op met drankgebruik. Wanneer je hier rekening mee houd is Kaapstad een veilige en prettige stad.  


Leuke werkplekken in Kaapstad

Kaapstad biedt een breed scala aan werkplekken die ideaal zijn voor remote werkers. Of je nu op zoek bent naar een rustige koffiebar of een levendige coworking space, er is voor ieder wat wils. Enkele van dit soort werkplekken zijn:

Workshop17: Met meerdere locaties in de stad, biedt Workshop17 moderne coworking ruimtes met uitstekende faciliteiten en een gemeenschap van gelijkgestemde professionals.

Truth Coffee Roasting: Bekend om zijn uitstekende koffie en unieke interieur, is Truth een geweldige plek om te werken terwijl je geniet van een goede kop koffie.

Cape Quarter: Deze locatie in Green Point biedt diverse coworking ruimtes en een prachtig uitzicht op de stad.

The Cartel House: Gelegen in het hart van Kaapstad, biedt deze coworking space luxe faciliteiten, vergaderruimtes en een inspirerende werkomgeving.


Is Werken in Kaapstad Duur?

De kosten van remote werken in Kaapstad kunnen variëren, afhankelijk van je levensstijl en voorkeuren. Je kunt het natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Over het algemeen is Kaapstad betaalbaarder dan veel Westerse steden. Maar wanneer je zelf geen ‘vast’ vervoer of verblijf hebt, kan dit soms wat duurder uitvallen.


De kosten van leven en werken in Kaapstad:

Huisvesting: Afhankelijk van de locatie en het type accommodatie, kunnen de huurprijzen variëren. Gemiddeld kost een eenkamer appartement in een veilige wijk tussen de €700 en €1200 per maand.

Coworking Spaces: Abonnementen voor coworking spaces variëren tussen de €100 en €300 per maand, afhankelijk van de faciliteiten en locatie.

Eten en Drinken: Uit eten gaan is over het algemeen betaalbaar, met een gemiddelde maaltijd in een restaurant voor ongeveer €10 tot €20. Koffie kost gemiddeld €2 tot €3.

Vervoer: Uber is betaalbaar en betrouwbaar. Een rit van het stadscentrum naar populaire wijken zal gemiddeld tussen de €5 en €10 kosten.


Overzicht van de kosten?

  • Huisvesting: €700 - €1200 per maand

  • Coworking Space: €100 - €300 per maand

  • Maaltijden: €10 - €20 per maaltijd

  • Koffie: €2 - €3 per kop

  • Vervoer: €5 - €10 per rit


Interview met remote werkers uit Kaapstad 

Als versterking voor dit artikel hebben wij het voorrecht gehad om twee remote werkers uit Kaapstad te mogen interviewen. Mede door deze samenwerking kunnen wij een realistisch beeld geven van hoe het remote werken in Kaapstad daadwerkelijk is!


Waarom hebben jullie gekozen voor Kaapstad?

Kaapstad werd door een collega van ons aangeraden. Na akkoord van mijn werkgever hebben we het vliegtuig gepakt en zijn we naar Kaapstad gegaan! 


Wat is jullie het meest bijgebleven van Kaapstad?

Wat ons het meest is bijgebleven is de relaxte sfeer en het mooie landschap (vooral wijngebied Stellenbosch) en het was mooi weer, dat helpt ook.





Wat zijn de voor en nadelen van het werken in het buitenland?⁠

✅ Voordelen: Andere omgeving, mooi weer (daar zomer en in NL winter) en heel relaxed. 


❌ Nadelen: Die waren er eigenlijk niet


Merkte jullie verschil qua dagelijkse routine in tegenstelling tot het werken in Nederland?

We werkten daar ook op kantoor, dus het was niet echt anders. Wel werkte we soms bij een werkplek in ons appartementencomplex, hier werkte meerdere mensen die een ‘workation’ hadden. 


Wat waren dingen die jullie van te voren hebben moeten regelen voor het remote werken?

We moesten laptops meenemen die ‘leeg’ waren, dus geen gegevens op de laptop zelf en we moesten via een VPN verbinding in de cloud werken. Dit was om zo veilig mogelijk te kunnen werken. 


Wat is handig om rekening mee te houden? En wat zou je moeten regelen?

Als je daar remote wil werken moet je wel een accommodatie hebben met goede wifi of een koffietentje met goede wifi. Er zijn ook bij sommige accommodaties werkplekken waar je gebruik van kunt maken als je daar verblijft, of je kan een werkplek huren. 


Het ligt er wel een beetje aan wat voor werk je doet natuurlijk of je zomaar ergens kan gaan werken. Ik werk bijvoorbeeld met persoonsgegevens en dan is het niet handig om op een openbare plek te gaan zitten bij een koffietentje. 


Het is ook fijn om in een ‘goede’ buurt te verblijven. Er zijn gebieden waar het wordt afgeraden om te verblijven i.v.m. criminaliteit. Het is vooral zoals je in elk ander land verblijft. Gebruik je gezond verstand, loop niet met je rijkdom te pronken (geen opzichtige sieraden of dure horloges, tassen telefoon, camera in het zicht) en als men aanraadt een Uber te nemen, doe dat dan ook.


Welke invloed heeft het werken in het buitenland op jullie gehad?

⁠Het heeft niet ergens echt invloed op gehad, maar het was wel heel relaxed om in onze winter naar een warm land te gaan en een andere cultuur mee te maken. Zuid Afrika is wel een land van tegenstellingen, vooral in Kaapstad is er een groot verschil tussen arm en rijk. Er zijn veel zwervers op straat en er is veel criminaliteit ( alhoewel we dat niet echt hebben meegemaakt), dus je moet wel altijd op je hoede zijn.



Samengevat 

Kaapstad biedt een aantrekkelijke omgeving voor remote werkers met zijn prachtige landschappen, diverse werkplekken en relatief betaalbare kosten voor het levensonderhoud. Hoewel er veiligheidsuitdagingen zijn, kunnen deze met de juiste voorzorgsmaatregelen worden beheerst. Of je nu op zoek bent naar een levendige coworking space of een rustige koffiebar, Kaapstad heeft alles wat je nodig hebt om productief te zijn en tegelijkertijd te genieten van een unieke cultuur en levensstijl. Benieuwd wat er nog meer allemaal te beleven is in Kaapstad? Of interesse in het werken in een andere stad? Op Nomadlist.com staan alle tips en tricks van ‘ervaren’ remote workers waar je rekening mee moet houden als je in het buitenland gaat werken. 



Commentaires


bottom of page