top of page
Admin

Waar letten recruiters op?

Recruiters spelen een sleutelrol in het wervingsproces van nieuw personeel. Dit komt doordat zij getraind zijn om de juiste kandidaten voor de betreffende functie en een bedrijf te vinden. In deze blog gaan we na waar recruiters op letten bij het beoordelen van potentiële kandidaten. Zo bespreken we als eerste kennis, ervaring en gedrag die in kandidaten gezocht worden, ofwel de competenties waar een kandidaat over moet beschikken.



Kwalificaties die recruiters zoeken

Recruiters kijken naar verschillende kwalificaties bij de beoordeling van potentiële kandidaten. Ten eerste wordt er gekeken naar de opleiding en werkervaring van de kandidaat. Ze willen zien of de persoon over de nodige vaardigheden en kennis beschikt om in de functie uit te blinken. Daarnaast toetsen recruiters de praktijkervaring wat betreft leermomenten en succes in de betreffende functies.


Echter zijn persoonlijkheidskenmerken en talenten essentieel of kandidaten ook daadwerkelijk succes gaan zijn in hun toekomstige rol binnen de nieuwe organisatie. Het vermogen om goed met anderen samen te werken, probleemoplossend vermogen en uitstekende communicatieve vaardigheden zijn allemaal kwaliteiten waar recruiters veel waarde aan hechten. Bovendien willen recruiters graag ambitie en gedrevenheid zien bij een kandidaat. Iemand die graag hard wil werken, nieuwe uitdagingen niet uit de weg gaat en graag nieuwe vaardigheden leert zijn perfecte kandidaten voor een veranderende arbeidsmarkt.


Vaardigheden die kandidaten onderscheiden

Recruiters zijn op zoek naar kandidaten die flexibel zijn en buiten de gebaande paden kunnen denken. Een effectieve werkzoekende moet kunnen aantonen dat hij of zij over de juiste technische vaardigheden voor de functie beschikt en over uitstekende communicatieve vaardigheden. Jezelf zelfverzekerd en duidelijk kunnen uitdrukken in zowel geschreven als gesproken Nederlands is voor de meeste functies essentieel. Bovendien zal een sterk probleemoplossend vermogen je helpen jezelf te onderscheiden van andere sollicitanten. Recruiters hechten ook veel waarde aan kandidaten die georganiseerd en efficiënt zijn. Je tijd effectief kunnen beheren om taken efficiënt uit te (laten) voeren is een belangrijke vaardigheid in deze tijd van overvloed aan informatie.


Tips om op te vallen in het wervingsproces

1. Laat je sterke punten zien: Wanneer je naar een baan solliciteert, zorg er dan voor dat je kwalificaties en relevante ervaringen voor de desbetreffende functie eruit springen.

2. Netwerk: Kom in contact met mensen die op hetzelfde gebied of in dezelfde branche werken. Bouw connecties op die je kunnen helpen om op te vallen.

3. Onderzoek het bedrijf: Zorg ervoor dat je het bedrijf onderzoekt voordat je solliciteert. Dit zodat je beter weet of het bedrijf ook daadwerkelijk bij jou past. En natuurlijk zodat je goed bent uitgerust om vragen te beantwoorden tijdens een gesprek. Bovendien laat je zien dat je de tijd hebt genomen om de organisatie te leren kennen.

4. Bereid je altijd goed voor op een sollicitatiegesprek: Oefen veel voorkomende interview vragen, onderzoek specifieke informatie over een bedrijf en de functie, en bereid antwoorden voor die laten zien waarom je een ideale match bent voor de functie.

5. Volg de gesprekken op: Zorg ervoor dat je na elke fase van het wervingsproces weet waar je staat en wat de volgende stap is.


Ben jij je aan het oriënteren, maar zou je wel wat hulp kunnen gebruiken? Weet je niet waar je moet beginnen? Of heb je wat structuur, personal branding of CV marketing tips nodig in je aanpak?


Neem gerust contact met ons op. Wellicht is 1 van deze coachingsmogelijkheden ook

wel de oplossing voor jou:





Comments


bottom of page