top of page
Admin

Wat doet een recruitment bureau?


Talentidentificatie en Matchmaking

Een van de belangrijkste functies van een recruitmentbureau is het identificeren van potentieel talent. Dit begint met het begrijpen van de behoeften. Zowel de behoeften van de bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe teamleden als die van de professionals die op zoek zijn naar nieuwe kansen. Recruitmentbureaus voeren grondige analyses uit van rollen binnen een team, de organisatiestructuur en bedrijfscultuuren om de geschikte kandidaat te gaan zoeken. Dit kan gebeuren via verschillende kanalen, waaronder online vacaturebanken, sociale media, netwerkevenementen en hun eigen database met kandidaten.

Headhunting en executive search

Hiervan is sprake op het moment dat een opdrachtgever een specifieke werving en selectie opdracht heeft. Het recruitmenbureau gaat dan op zoek naar professionals die mogelijk "latent werkzoekende" zijn en benaderd hen terwijl ze aan het werk zijn in een specifieke branche/ soort bedrijf. Voor executive search word vaak gebruik gemaakt van een netwerk om geschikte managers en professionals op directieniveau te vinden.

Screening en Evaluatie

Zodra potentieel geschikte kandidaten zijn geïdentificeerd, nemen recruitmentbureaus de verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van een eerste screening. Dit omvat vaak het matchen van de cv's met de vacature, het uitvoeren van telefonische interviews en soms het afnemen van gestandaardiseerde tests. Hierdoor kunnen ze een dieper inzicht krijgen in de vaardigheden, ervaring en persoonlijkheid van de kandidaat. Deze fase is cruciaal om ervoor te zorgen dat alleen de meest geschikte kandidaten doorgaan naar de volgende stappen in het wervingsproces. Het doel is om een shortlist van gekwalificeerde professionals te presenteren die goed zouden passen bij de specifieke behoeften van opdrachtgevers. Dit bespaart veel tijd en middelen voor de opdrachtgever.

Faciliteren van het Wervingsproces

Zodra geschikte kandidaten zijn geïdentificeerd en getoest, coordineert het bureau het verdere wervingsproces. Dit omvat het regelen van sollicitatiegesprekken, het afnemen van tests of assessments, en het opvolgen van de communicatie tussen de betrokken partijen. Een recruitmentbureau wordt vaak gezien als een tussenpersoon en verbinder tussen werkgevers en werkzoekenden.

Onderhandelingen en Onboarding

Een ander belangrijk aspect van de rol van een recruitmentbureau is het ondersteunen bij salarisonderhandelingen en het vergemakkelijken van het onboardingproces. Ze fungeren als neutrale partij om zowel de belangen van de werkgever als die van de kandidaat te behartigen. Dit draagt bij aan een soepele overgang voor beide partijen.

Continu Relatiebeheer

Een goed recruitmentbureau stopt niet bij het plaatsen van een kandidaat. Ze streven naar langdurige relaties met zowel opdrachtgevers als (potentiële) kandidaten. Door regelmatig contact te onderhouden, zorgen ze ervoor dat zowel de kandidaat als de opdrachtgever tevreden blijven. Hierdoor kunnen eventuele nieuwe uitdagingen ook tijdig worden opgepakt.



Comments


bottom of page