top of page
Admin

Wat is de kracht van flexibel werken, remote en hybride?

Bijgewerkt op: 2 mei

Na de uitbraak van Covid-19 is de term ‘flexibel werken’ een stuk populairder geworden in het moderne bedrijfsleven. Eerder hebben we al artikelen gepubliceerd over digital nomads die op afstand werken (remote). Nu gaat het flexibele werken net wat verder dan remote werken. Is flexibel werken een game changer of gaan we toch in de toekomst weer ‘normale’ werk- en kantooruren handhaven. We vertellen je hier graag meer hierover!


Wat is Flexibel Werken?

Flexibel werken verwijst naar een werkstijl waarbij werknemers meer autonomie hebben over waar en wanneer ze hun taken uitvoeren. Dit betekent dat ze de mogelijkheid hebben om vanuit huis te werken, flexibele werktijden hebben, of zelfs op afstand kunnen werken vanuit verschillende locaties over de hele wereld.


Verbeterde Werk-Privé Balans

Eén van de meest voor de hand liggende voordelen van flexibel werken is de verbeterde werk-privé balans die het biedt. Door werknemers de vrijheid te geven om hun werktijd aan te passen aan hun persoonlijke behoeften, kunnen ze beter omgaan met hun verantwoordelijkheden buiten het werk. Dit leidt tot minder stress, meer tevredenheid op het werk en juist een hogere betrokkenheid en loyaliteit aan de organisatie. Veel bedrijven die flexibel werken richten zich op het halen van doelen in plaats van het maken van een x aantal uren. Mocht je dus bijvoorbeeld naar de tandarts, dokter, of kinderopvang moeten, dan hoef je dit niet gelijk met je baas te overleggen. De gemiste uren kan je gemakkelijk op een ander moment inhalen. 


Verhoogde Productiviteit

Het is een veelvoorkomend misverstand dat werken op afstand de productiviteit kan verminderen. In werkelijkheid kan flexibel werken de productiviteit juist verhogen. Wanneer werknemers de vrijheid hebben om hun werkomgeving aan te passen aan hun behoeften, voelen ze zich vaak meer gemotiveerd en gefocust. Bovendien elimineert het verminderen van de reistijd stress die gepaard gaat met lange reistijden, waardoor werknemers meer energie hebben om zich te concentreren op hun taken. Er komen veel positieve geluiden op deze manier van werken. Heeft je medewerker s middags even geen concentratie, maar 's avonds wel, dan kan dit gemakkelijk worden opgelost. 


Kostenbesparing voor Werkgevers door Hybride werken

Voor werkgevers biedt flexibel werken ook aanzienlijke kostenbesparingen. Door de behoefte aan grote kantoorruimtes te verminderen en de operationele kosten te verlagen, kunnen bedrijven aanzienlijke besparingen realiseren. Bovendien kan flexibel werken het aantrekken en behouden van talent vergemakkelijken, aangezien het een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde is voor veel werknemers. Zo kan zelfs een hybride werkcultuur al 50% van de kosten van gebouwen reduceren, of door groeien zonder nieuwe werkplekken nodig te hebben.


Milieuvriendelijkheid

Een ander voordeel van flexibel werken is de positieve impact op het milieu. Minder woon-werkverkeer betekent minder auto's op de weg, wat resulteert in minder luchtvervuiling en een verminderde CO2-uitstoot. Dit draagt bij aan de wereldwijde inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan en bevordert duurzaamheid op de lange termijn. Steeds meer bedrijven zien dit als een aanvullende belangrijke drijfveer.


Is flexibel werk aantrekkelijk?

Al met al is de kracht van flexibel werken erg interessant. Door werknemers de vrijheid te geven om hun werk op hun eigen voorwaarden uit te voeren, kunnen organisaties een cultuur van vertrouwen en autonomie creëren die leidt tot verbeterde prestaties en tevredenheid. Het is duidelijk dat flexibel werken niet alleen een trend is, maar een essentieel onderdeel van de moderne arbeidswereld. Eén die de manier waarop we werken blijvend transformeert.


Benieuwd naar vacatures die flexibel werk ondersteunen? People X helpt je graag verder. Neem contact op voor meer informatie!





flexibel werken People X hybride remote


留言


bottom of page