top of page
Admin

Wat is online community building?

Bijgewerkt op: 15 apr.

Wat is community building en hoe bouw je een online community op? Waar begin je en welk kanaal past bij jouw doelgroep of missie? Wij geven je hier in deze blog graag antwoord op!


Wat is Community Building?

Community building is het proces van het samenbrengen en aanmoedigen van individuen met gemeenschappelijke interesses, doelen of waarden. Daarnaast zorgt de gebruiksvriendelijkheid van een online community, ook wel platform, voor interactie en samenwerking binnen diverse groepen. Het draait om het creëren van een gevoel van verbondenheid en ondersteuning, waarbij mensen zich gehoord en gewaardeerd voelen.


Hoe bouw je een Online Gemeenschap op?


Herken je Doelgroep: 

Voordat je een gemeenschap opbouwt, is het belangrijk om duidelijk te begrijpen wie je doelgroep is en wat hen motiveert. Identificeer hun interesses, uitdagingen en behoeften.


Kies het Juiste Platform: 

Selecteer een platform dat past bij de interesses en behoeften van je doelgroep. Populaire opties zijn onder meer sociale media zoals Facebook-groepen of professionele netwerken als LinkedIn. Het brainstormen met gespecialiseerde mensen kan bijvoorbeeld op community platformen als Reddit en Discord. Nu kunnen we deze groepen iets beter nuanceren. 


Facebook groepen:

Facebook groepen zijn handig voor mensen met een hobby achtergrond. Toegankelijke groepen met vaak een oudere doelgroep die graag hun expertise en passie onderling delen.


Linkedin:

Linkedin is zakelijk georiënteerd, met veel professionals die in de pagina’s en groepen van Linkedin informatie kunnen delen of hoe ze ergens over denken. Daarnaast delen ze kennis en waardevolle inzichten. Des te meer connecties, des te meer zichtbaar je bent. Door o.a. te werken met hashtags en een goede balans in delen en liken zal je netwerk organisch groeien in de richting die jij interessant vind.


Reddit:

Reddit is onder de jongere mensen enorm populair. Voor het aantrekken van nieuw talent is Reddit een enorm goed platform. Positioneer je goed op het platform met het delen van leuke acties en interessante content. Wanneer je als bedrijf veel kennis deelt trek je ook talent aan dat gemotiveerd is om van deze kennis te leren en dit vervolgens te versterken. 


Discord:

Discord is een hechtere community. Je moet ook vaak een deelname verzoek of een uitnodiging krijgen om deel te nemen aan een groep. Veel discord community’s zijn enorm populair en er wordt heel veel gesproken met elkaar. Daarnaast heb je diverse subkanalen waardoor mensen dieper in de materie kunnen duiken. Een goede en betrokken discord groep kan ook enorm veel waarde bieden aan een bedrijf.

 

Creëer Waardevolle Inhoud: 

Zorg voor waardevolle content die relevant is voor je doelgroep. Wanneer je namenlijk veel waarde biedt, krijg je dit uiteindelijk ook weer terug van je doelgroep. Goede discussie starters zijn enorm interessant voor het ontwikkelen van een online community. 


Stimuleer Interactie: 

Moedig actieve deelname aan door vragen te stellen, polls te maken, discussies te starten en gebruikers aan te moedigen om hun ervaringen en inzichten te delen. Organiseer evenementen of deel leuke acties waar de doelgroep aan kan meedoen. 


Wees Consistent:

Zorg voor consistente en betrouwbare communicatie. Blijf regelmatig in contact met je gemeenschap door updates te plaatsen, evenementen te organiseren en feedback te verzamelen.


Kortom, het is tegenwoordig enorm interessant om als bedrijf over een online community te beschikken. Er ontstaat een hechte groep van gelijkgestemde individuen of een meer open en inclusieve gemeenschap die iedereen verwelkomt. Dit pas bij een positief en innovatief imago en is ook nog eens heel goed voor het aantrekken van nieuw talent.


Benieuwd hoe wij u hierbij kunnen helpen? Neem contact op!






コメント


bottom of page