top of page
Admin

Wat is persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap is een begrip dat steeds vaker voorkomt op de werkvloer. Het verwijst naar de vaardigheid om je eigen leven en gedrag op een bewuste, doelgerichte manier te sturen. Dit klinkt misschien als een abstract en ‘zweverig’ concept. Toch is persoonlijk leiderschap enorm belangrijk en indien dit goed wordt toegepast, leidt het tot een verbetering in zelfbewustzijn, verantwoordelijkheid en groei. In dit artikel vertellen we je hier graag meer over!


Wat betekent persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap is het vermogen om leiding te geven aan jezelf. Het gaat om het maken van bewuste keuzes die in lijn zijn met je waarden en doelen. Dit betekent dat je niet zomaar door het leven gaat zonder richting, maar dat je actief bepaalt wat je wilt bereiken en hoe je daar komt.


Je kunt ‘persoonlijk leiderschap’ zien als de regisseur van je eigen leven: in plaats van dat externe omstandigheden of andere mensen de controle hebben, ben jij degene die bepaalt welke richting je opgaat. Het draait om zelfbewustzijn, discipline en proactief handelen.


Waarom is persoonlijk leiderschap belangrijk?

In een wereld waar enorm veel van je gevraagd wordt kan persoonlijk leiderschap het verschil maken tussen een reactief en proactief leven. Onderstaand hebben we een aantal redenen waarom persoonlijk leiderschap zo belangrijk is:


Verhoogd zelfbewustzijn

Persoonlijk leiderschap begint bij het kennen van jezelf. Wat zijn je sterktes, zwaktes, waarden en overtuigingen? Door dit beter te begrijpen, kun je effectiever keuzes maken die in lijn zijn met wie je bent en wat je wilt bereiken.


Verantwoordelijkheid nemen

Mensen met persoonlijk leiderschap nemen verantwoordelijkheid voor hun daden. Ze geven niet snel anderen de schuld of wijzen naar externe factoren als dingen niet gaan zoals verwacht. Dit maakt hen veerkrachtiger en beter in staat om obstakels te overwinnen.


Doelen bereiken

Het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap helpt bij het helder krijgen van je doelen en het creëren van een plan om die doelen te bereiken. Je wordt beter in staat om je tijd, energie en middelen effectief in te zetten.


Meer voldoening

Door zelf de regie te nemen, leef je meer in overeenstemming met je waarden en passies. Dit leidt vaak tot meer tevredenheid en (werk)geluk.


De pijlers van persoonlijk leiderschap

Hoewel persoonlijk leiderschap voor iedereen anders kan zijn, zijn er enkele universele principes die als fundament dienen. Zo zijn er belangrijke pijlers en kernwaarden die samen het begrip persoonlijk leiderschap samenvatten.


Indien je zelf ook proactief bezig wilt zijn met persoonlijk leiderschap raden we je aan om goed naar de volgende 4 punten te kijken:


Zelfbewustzijn

Het begint met jezelf kennen. Wat drijft je? Wat motiveert je? Waar liggen je angsten en onzekerheden? Zelfbewustzijn is de sleutel tot het ontwikkelen van de rest van je leiderschapsvaardigheden.


Tip: Zorg dat je de punten die je als drijfveer en motivatie hebt uitschrijft. Dit zorgt in de toekomst voor een goede reflectie maar ook brengt het inzichtelijk om je doelen te behalen.


Verantwoordelijkheid

Persoonlijk leiderschap betekent verantwoordelijkheid nemen voor je leven. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor je successen, maar ook voor je mislukkingen. Het erkennen van je rol in alles wat je meemaakt, geeft je de kracht om dingen te veranderen.


Doelgerichtheid

Een duidelijk doel hebben geeft richting aan je acties. Zonder een doel is het gemakkelijk om afgeleid te raken en in de waan van de dag te leven. Persoonlijk leiderschap vereist dan ook dat je weet wat je wilt bereiken en dat je daar actief naartoe werkt.


Pro activiteit

Mensen met persoonlijk leiderschap wachten niet tot kansen zich aandienen, ze creëren zelf kansen. Ze nemen actie en zijn niet bang om fouten te maken. Dit omdat ze weten dat fouten maken onderdeel is van het leerproces. Voorbeelden van pro activiteit: 

  • Het briljante idee dat je al een tijdje hebt ook daadwerkelijk uitwerken. 

  • Met je baas in gesprek gaan over je huidige rol binnen het bedrijf en vervolgens samen een ontwikkelplan maken hoe je nog beter kan worden. 

  • Mensen waar je nauw contact mee hebt om feedback vragen zodat je je in de toekomst kan verbeteren.


Hoe ontwikkel je persoonlijk leiderschap?

Het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap is in principe een levenslang proces. Maar zeker tijdens je 'carrière jaren’ is het enorm belangrijk om met persoonlijk leiderschap bezig te zijn. Hier zijn enkele praktische stappen die je kunt nemen om je persoonlijk leiderschap te versterken:


Reflecteer regelmatig

Neem de tijd om te reflecteren op je acties, gedachten en gevoelens. Vraag jezelf af waarom je bepaalde keuzes maakt en hoe deze keuzes bijdragen aan je algehele doelen.


Stel duidelijke doelen

Wat wil je echt bereiken in het leven? Dit kan op korte termijn zijn, zoals een professionele prestatie, of op lange termijn zoals werken aan je algehele gezondheid of een financieel doel. Door doelen te stellen, krijg je richting en focus. Door die focus weet je precies waar je concreet voor aan het werk bent. 


Leer van tegenslagen

Falen hoort bij het leven en is vaak een belangrijke leerschool. In plaats van te blijven hangen in mislukkingen, kijk je hoe je kunt leren en groeien van je ervaringen.


Zoek feedback

Vraag mensen in je omgeving om eerlijke feedback over hoe jij jezelf presenteert en waar je kunt groeien. Dit kan waardevolle inzichten geven in blinde vlekken waar je je niet bewust van bent.


Ontwikkel discipline

Persoonlijk leiderschap vereist discipline. Je moet de verantwoordelijkheid nemen om consistent actie te ondernemen, zelfs wanneer de motivatie ontbreekt. Routine en gewoontes zijn hierbij belangrijke hulpmiddelen.


Samengevat

Persoonlijk leiderschap is de kunst om bewust de regie over je leven te nemen. Binnen deze levensstijl ben je proactief bezig met je eigen verantwoordelijkheid en stel je doelen die je vervolgens wilt naleven. Door dit zelfbewustzijn te vergroten kun je meer voldoening, succes en balans vinden in zowel je persoonlijke als professionele leven.  


Het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap is een investering die je leven op alle fronten positief kan beïnvloeden. Benieuwd naar de mogelijkheden om persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Neem gerust contact op!


コメント


bottom of page