top of page
Admin

Wat maakt een goede wervingscampagne

Bijgewerkt op: 4 dagen geleden

Een succesvolle wervingscampagne is cruciaal voor elk bedrijf dat de beste talenten wil aantrekken. Om je concurrenten voor te blijven is het belangrijk dat je beschikt over een sterke wervingscampagne. Een goede wervingscampagne resulteert in het aantrekken van groot talent. Dit kan er vervolgens weer voor zorgen dat je bedrijf nog sneller zal groeien. Wat maakt een wervingscampagne effectief? Wij nemen de belangrijkste aspecten met je door!


Doelgroepgerichtheid

Een effectieve wervingscampagne begint met een duidelijke identificatie van de doelgroep. Wie zijn de ideale kandidaten? Dit omvat demografische gegevens zoals leeftijd, opleidingsniveau en werkervaring, maar ook andere aspecten zoals motivatie, waarden, hobby's en carrièredoelen. Door een grondig begrip van de doelgroep kun je de boodschap en de kanalen aanpassen om hen effectief te bereiken.


Sterk werkgeversmerk

Het opbouwen van een sterk werkgeversmerk is essentieel. Dit houdt in dat je een aantrekkelijke en consistente boodschap uitdraagt over wat jouw organisatie uniek maakt. Belicht de bedrijfscultuur, waarden, missie en de voordelen die werknemers kunnen verwachten. Een sterk werkgeversmerk helpt om jouw bedrijf te onderscheiden van concurrenten en creëert een positieve indruk bij potentiële kandidaten. Bekijk voor meer informatie over dit onderwerp ons vorige artikel over het Employer Branding Model


Duidelijke en aantrekkelijke vacatureteksten

Een goede vacaturetekst is moet vooral geen lijst van taken en vereisten zijn. Het moet kandidaten eerst überhaupt aanspreken en motiveren om te solliciteren. Gebruik duidelijke en beknopte taal, en zorg ervoor dat de tekst het doel van de functie en de missie van de organisatie weerspiegelt. Highlight carrière groeimogelijkheden, werk-privé balans, en andere unieke voordelen die jouw bedrijf biedt. Zorg er ook voor dat je vacature goed gevonden wordt. Wanneer je vacature tekst hoog in Google staat maak je een grotere kans op het aantrekken van top talent. 


Multichannel benadering

Gebruik een multichannel benadering om de doelgroep te bereiken. Dit omvat jobboards, sociale media, bedrijfswebsites en professionele netwerken zoals LinkedIn. Elk kanaal heeft zijn eigen voordelen en kan een andere groep kandidaten bereiken. Sociale media zijn bijvoorbeeld uitstekend voor het bereiken van jongere kandidaten, terwijl LinkedIn effectief is voor professionele netwerken. Echter is het soms ook de kracht van de herhaling waardoor "awareness" ontstaat. Iemand kan pas de 2e of 3e keer echt getriggerd worden om te solliciteren.


Data-gedreven aanpak

Maak gebruik van data en analytics om de effectiviteit van je wervingscampagne te meten en te optimaliseren. Analyseer welke kanalen en berichten de meeste respons genereren, en pas je strategie daarop aan. Tools zoals Google Analytics, sociale media-analyses en recruitment software kunnen waardevolle inzichten bieden in het gedrag van kandidaten en de prestaties van de campagne.


Kandidaat ervaring

Een positieve kandidaat ervaring is cruciaal voor het succes van een wervingscampagne. Wanneer je in de wervingscampagne over een soepele kandidaat ervaring beschikt kan dit weer zorgen voor een snelle en transparante sollicitatieprocedure. Zorg dat kandidaten op de hoogte blijven van de voortgang en geef constructieve feedback, zelfs als de kandidaten niet worden aangenomen. Een goede kandidaat ervaring kan leiden tot positieve mond-tot-mondreclame en een sterkere reputatie van het werkgeversmerk.


Employee experience

Maak gebruik van de kracht van je huidige werknemers om je wervingscampagne te versterken. Medewerkers kunnen waardevolle ambassadeurs zijn voor je bedrijf. Moedig hen aan om vacatures te delen binnen hun netwerken en om hun ervaringen binnen het bedrijf te delen op sociale media. De authentieke en geloofwaardige medewerker verhalen zullen potentiële kandidaten het meest aanspreken. Daarnaast kan een bonus beschikbaar stellen enorm helpen, voor wanneer een medewerker nieuw talent vanuit zijn netwerk weet aan te trekken.


Flexibiliteit en aanpassing

De arbeidsmarkt is voortdurend in beweging, dus een effectieve wervingscampagne moet flexibel genoeg zijn om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Blijf op de hoogte van trends in de arbeidsmarkt en wees bereid om je strategie aan te passen. Dit kan betekenen dat je nieuwe technologieën omarmt, nieuwe wervingskanalen verkent of je benadering aanpast op basis van feedback en resultaten. Zorg dat je altijd met nieuwe innovatieve ideeën blijft komen. Een erg goed voorbeeld hiervan is het bedrijf AFAS Software dat onlangs in het NOS nieuws was. Dit bedrijf heeft als (onbedoelde) wervingscampagne bekendgemaakt dat de medewerkers voortaan maar 4 dagen hoeven te werken, terwijl ze voor 5 dagen betaald krijgen. Dit persbericht leidde de volgende dag tot meer dan 100 nieuwe sollicitanten die interesse hebben om voor het bedrijf te werken. 


Samengevat

Een goede wervingscampagne is dus veel meer dan alleen het plaatsen van een goede vacature. Het vereist een strategische benadering waarbij de doelgroep, het werkgeversmerk, aantrekkelijke vacatureteksten, een multichannel benadering, data-analyse, kandidaten ervaring, medewerker ervaring etc. aan te pas komen. Door deze elementen te integreren in je wervingsstrategie, heb je de grootste kans om de beste talenten aan te trekken en je organisatie naar een hoger niveau te tillen.


Wil je meer weten over hoe je een succesvolle wervingscampagne kunt opzetten? Neem contact met ons op voor een consultatie en ontdek hoe wij kunnen helpen bij het aantrekken van de beste kandidaten voor jouw bedrijf.


Comentarios


bottom of page