top of page
Admin

Wat staat er in een goede vacaturetekst?

Een succesvolle vacaturetekst is cruciaal om de juiste kandidaten aan te trekken. Het is een mogelijkheid om potentiële werknemers ervan te overtuigen dat je bedrijf de ideale werkplek is. Dus, wat moet er in een vacature staan om succesvol te zijn? Hier zijn de top 10 belangrijkste elementen.

1. Duidelijke rolbeschrijving

Begin met een duidelijke rolbeschrijving. Gebruik duidelijke taal en vermijd organisatie specifiek jargon. Wat is de bijdrage van de medewerker in het grote geheel? Hou dit gedeelte zo kort en bondig mogelijk, dus alleen de belangrijkste taken dienen op hoofdlijnen beschreven te worden. Zo krijgen kandidaten een realistisch beeld van wat de functie inhoudt, zonder dat hij / zij de aandacht verliest om verder te lezen.

2. Cultuur en teaminformatie

Geef informatie over je bedrijf zoals strategie, structuur en organisatiecultuur. Dit zal kandidaten helpen om in te schatten of zij bij de organisatie passen en de mate van interesse om hier langdurig te werken.

3. Salaris en arbeidsvoorwaarden

Transparantie over het salaris kan zowel voor werkgevers als kandidaten veel tijd besparen en is dan ook een must! Bedenk dat veel bedrijven dit weglaten, dus dat je hiermee je concurrent voor en te snel af kunt zijn. Kandidaten haken af op een "markconform" salaris.

4. Sollicitatieproces versus medewerker-reis

Beschrijf de stappen in de sollicitatieprocedure zoals bijvoorbeeld gesprekken, assessment en screening, maar bedenk vooral dat het een "medewerker - reis" is. Een goede indruk en maatwerk is je eerste visitekaartje.

5. Doelgroepgerichte werving

Een vacature moet potentiële kandidaten zowel informeren als aanspreken. Het is belangrijk om neutrale taal te gebruiken die de voordelen van werken voor uw organisatie benadrukt en uitlegt waarom je bedrijf goed bij deze potentiële kandidaten past.

6. Inclusief en rekening houden met diversiteit

Bij het opstellen van een vacature tekst is het belangrijk om inclusief en divers taalgebruik te gebruiken, zoals gender neutrale termen. Dit om vooroordelen te voorkomen en een grotere en meer gekwalificeerde groep kandidaten aan te trekken. Gebruik ook glashelder B1 taalgebruik dat voor iedereen toegankelijk is.

7. Deadline voor sollicitaties

Het opnemen van een deadline voor het indienen van sollicitaties geeft een indicatie wanneer de vacature bij voorkeur ingevuld moet zijn. Het helpt zowel organisaties als kandidaten in verwachtingsmanagement en het vlottrekken van alle kandidaat reizen.

8. Contactgegevens

Zorg ervoor dat de contactgegevens vermeldt staan, zodat geïnteresseerde kandidaten kort vragen kunnen stellen of het zinvol is om te reageren. Tegenwoordig is het uploaden van een CV zonder of met een korte motivatie gebruikelijk.


Een goed opgestelde wervende vacature tekst, dus geen functieomschrijving (uit het ISO handboek), speelt dus een cruciale rol bij het aantrekken van geschikte kandidaten. Het is soms zelfs de eerste indruk die iemand van je bedrijf krijgt.


Heeft u de behoefte aan aantrekkelijke en goedlopende vacature teksten voor uw organisatie? Graag helpen wij u met de juiste aanpak en diverse tools voor het identificeren van de ideale kandidaat. Van arbeidsmarkt onderzoek tools, google analytics, google trends tot genderneutraal schrijven.


Hulp nodig bij de werving van 1 of meerdere medewerkers? Lees meer over de mogelijkheden: https://www.peoplex.net/services-9

Commentaires


bottom of page